784.
2015/0115
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Otello Szőlő
akácfával érlelve
A munkám a pálinkafőzdében továbbra is kitart, sőt
e mellé még az időjárás is társul kitartásával. Ezekben a napokban bírálják az
Ongai pálinkaversenyen a mintáinkat, így ez bizsergető érzéssel tölt el, és
titokban, mint minden nevező magam is abban reménykedem, illetve bizakodom,
hogy majd megcsörren a telefon hétfő körül, vagy megérkezik az email arról,
hogy küldenem kell még másfél liternyit valamelyik mintából, mert champion
lett, és további bírálatokon fog részt venni. Természetesen ez a
megtiszteltetés ritkán és kevesekkel fordul elő, de azért kellemes érzés
eljátszani ennek a gondolatával. E gondolatokon túl esve azért foglalkozni kell
a jelen feladataival is, hiszen a jövőben éppen ezek lesznek majd azok az
italok, amelyek esetleg a versenyeken indulnak. Az otelló törkölypálinka olyan
ital, amely indulhat versenyen, ellenben az otelló borral, amely nem
engedélyezett hivatalos borversenyeken. Az évek többségében szeptember végén, október elején szüretelhető. Elég
bőtermő, rövid csapon is jól terem. Terhelésre kevésbé érzékeny, viszont
zöldmunka igényes fajta. Fagytűrőképessége kifejezetten jó. Száraz, erősen
meszes és kötött talajokon rosszul fejlődik. A filoxérát jól tűri, de
kedvezőtlen adottságú termőhelyeken ellenállósága gyenge. Edzett, a gombás
betegségekkel szemben kevésbé fogékony fajta. A peronoszpóra elleni védelme
kedvező évjáratokban elhanyagolható, a lisztharmattal szemben azonban kissé
érzékeny, ami ebben az évben gyakorlatilag meg is tizedelte a termését. A
kénporozást nem tűri, levele ugyanis a fejlődő kén-dioxidtól könnyen
perzselődhet. Bogyóinak rothadása legfeljebb szélsőségesen csapadékos években
szembetűnő- Kocsánybénulási hajlama viszont kedvezőtlenül befolyásolja
termelési biztonságát. Ettől függetlenül több szempontból akár „ideális”
fajtának is tarthatnánk. Tapasztalataim szerint még kis terhelés és késői
szüret esetén sem okvetlen éri el a 18 mustfokot. Rendszerint kemény bort ad:
durva savérzetében gyakran a kocsánybénulás miatt betöppedt bogyói is ludasak.
Borának élvezeti értékét igencsak lerontják kellemetlen, mással össze nem
téveszthető aromaanyagai. Jellegzetes rókaízét az antranilsav etil és
metilészterei okozzák. Borában egyébként az erjedést követően még a friss
szamóca, vagy málnaíz az uralkodó, s csak később tolakodik elő a tipikus
direkttermő mellékíz. Ezt az akácfás érlelése sem képes elfedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése