786.
2015/0117
AQUAVINICUM
ÉRLELT
ZÖLDSÉG
Nagydobosi Sütőtök
eperfával érlelve
Ez a szombati napunk igen mozgalmasnak ígérkezett.
Ilyenkor persze mindig eszembe jut, hogy milyen jó, hogy hétvége van. Reggel
sem sokáig lustálkodhatunk, mert elindulunk 3 dl-es pálinkásüveget keresni, de
se Tolnában, se Baranyában nem kaptam ilyet, mivel a nagyker még szállított ki
ilyet ebben az évben. Így félliteressel kell beérnem, és a mintát ezúttal is
abban küldenem a versenyre. Haza érkezve, pedig a templomhoz megyek egy kicsit
társadalmi munkázni, mert megkezdődik annak belső tatarozása. A délutánt persze
már pincészetemben töltöm, de ezúttal inkább a boraimmal foglalatoskodom, mert
az esti borkóstolóra kívántam italaimat összeválogatni. Természetesen azért a
mai napra esedékes italomról sem feledkeztem meg, főleg nem az után, hogy
tegnap úgy-e ódákat zengtem az első zöldség párlatom megszületéséről. Nyilvánvalóan
párlat rendszerem felállásából adódóan a második ital ebből a családból,
további kérdéseket vett fel, hiszen a fahordós érlelés egy zöldség párlat
esetében nem annyira konzekvens dolog. Nehezen is döntöttem el, hogy miként is
legyen ez, de aztán végül is az eperfahordós érlelés elvégzése mellett
döntöttem. Egy másik nehéz döntést még cefrézés előtt kellett meghozni, amikor
is a nagydobosi fajta feldolgozása mellett döntöttem. A Nagydobosi megsütve
verte a hosszúkás tököt. Állaga a sütés végére homogén krémes lett, íze telt
édes, fűszerezés nélkül is izgalmas. Isteni sült tök lett belőle, pont,
amilyenről álmodunk. A kisméretű rokon szálas szerkezetével, enyhébb, túl
friss, hideg ízével meg sem közelítette a másik meleg, kerek ízeit. Reményeim
szerint ez a különbség talán majd az italban is kikerekedik. Az eperfa hordós
érleléssel, pedig kicsit színének lágyítása, és a fogyaszthatóság felgyorsítása
volt a nem titkolt célom. Már Lippay János 1664-ben
megjelent Posonyi kert című munkája megkísérli rendszerezni a Magyarországon
előforduló tökfajtákat. A nyakas tök „termedben némely olyan hasas, mint a bugyogós korsó". A
többi tök nem fölfelé „foly", hanem a földön nyúlik el. A kerekded
alakúakat nevezi a magyarság indiai töknek. Vannak még hosszúkás alakúak, valamint az „ékességért"
vetettek, tehát disznótökök; „koronások, sárga-fejér színűek, apró narancsszínű, és
formájú, lemonia formájú, körtvény és alma formájú termésűek."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése