Magyarország 3. legrangosabb megmérettetésévé nőtte ki magát a
2010-től megrendezett Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatverseny. Idén 9
kategóriában 378 mintával neveztek a kereskedelmi főzdék és a magán- és
bérfőzetők. A verseny igazgatója szerint az eredményen az látszik, hogy
mostanra megtanulták a magyarok, miként kell igényes, jó pálinkát
készíteni.
Vas megyében 2010-től rendezik meg a Nyílt Pálinka- és
Párlatversenyt. Az idei megmérettetés volt a 7. a sorban. Évről évre
egyre több mintával neveznek a már tavaly is nemzetközivé nőtt
versenyre.
Palotás József elnök, Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület
Kimondható, hogy az ország 3 legnagyobb versenye között tartják nyilván a Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyt, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az így összejött. A 8-9-nél már talán azt is elmondhatjuk, hogy az ország második legnagyobbja a miénk lesz.
Kimondható, hogy az ország 3 legnagyobb versenye között tartják nyilván a Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyt, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az így összejött. A 8-9-nél már talán azt is elmondhatjuk, hogy az ország második legnagyobbja a miénk lesz.
7 asztalnál 3-3 fős
csoportban kóstolták a bírálók a 9 kategóriában nevezett mintákat. A
kísérletező kedvű főzetők idén is meglepték a zsűrit, érkezett például a
versenyre a hagyományos szőlő-, alma-, cseresznye, barack, birs és
meggypálinka mellett céklából, mandarinból, fügéből és banánból készült
különlegesség is, és még csillámos likőr is volt.
A sorszámozott minták minősítése több szempont alapján történt.
Birkás István ügyvezető, Birkás Pálinka Kft.
Négy szempontot veszünk alapul. A termék megjelenése, ez általában a gyümölcs feldolgozását jelenti a cefrézéstől a főzésig. a termék megjelenésre adunk 3 pontot. Az illatra adunk 7 pontot, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsfajtára mennyire jellemző az illat.
Négy szempontot veszünk alapul. A termék megjelenése, ez általában a gyümölcs feldolgozását jelenti a cefrézéstől a főzésig. a termék megjelenésre adunk 3 pontot. Az illatra adunk 7 pontot, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsfajtára mennyire jellemző az illat.
Az íz és illat harmóniája, valamint a fajtajelleg karakteres megjelenése újabb pontokat jelentett.
14 ponttól már bronzérmes, 18-tól pedig aranyérmes a minta.
Bikfalvi Istvánné versenyigazgató
Egyre jobb a pálinka minősége, mert az emberek megtanulták, hogy kell csinálni, igényessé váltak, nem az a lényeg, hogy kármentesítéssel állítsanak elő valamilyen pálinkát, hanem az, hogy valamilyen igazán jó minőségű, jellegzetes terméket állítsanak elő.
Egyre jobb a pálinka minősége, mert az emberek megtanulták, hogy kell csinálni, igényessé váltak, nem az a lényeg, hogy kármentesítéssel állítsanak elő valamilyen pálinkát, hanem az, hogy valamilyen igazán jó minőségű, jellegzetes terméket állítsanak elő.
A bírálók a
kategóriagyőztesek közül választották ki Vas megye legjobb pálinkáját. A
Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatverseny ünnepélyes
eredményhirdetését a hagyományoknak megfelelően a Buti
Pálinkafesztiválon tartják.
2016. június 10.