795.
2015/0126
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Körte
üvegben érlelve
Ezen a vasárnap utáni napon nekünk ezúttal nem a
hagyományos hétfő következet, mert mind én, mind a feleségem szabadságon
voltunk azzal a nem titkolt céllal, hogy ha már a klasszikusnak számító
sertésvágásunk idén elmarad, legalább helyette kolbászt és szalámit töltsünk.
Ehhez azonban a henteshez kellett fordulnunk darált húsért, és ott a vágás
hétfői napon volt, hogy friss, meleg húsból tudjuk bekeverni töltelékeinket.
Össze is hívtam a segítségeket ebéd utánra és neki álltunk a töltelékek
elkészítésének. Őt órára már el is készültünk a munkával és a füstön lógtak a
kész árúk. Pár palackbort is elfogyasztottunk, és remek hangulatban helyre
állítottuk a rendet is magunk után. Amikor aztán mindenki hazatért otthonába
neki álltam a következő immár ötödik gyümölcs likőröm elkészítésének. A kolbász
készítése közben volt időm azon elmélkedni, hogy vajon ahhoz, majd milyen likőr
lenne a legmegfelelőbb, kell ugyan is a szaláminak is legalább száz nap
szikkadás, száradás, és a likőröknek is kell az a száz nap, ahhoz, hogy
belehelyezett fűszerek, alkotó elemek megfelelően összesimuljanak. Tehát a mai
likőrömnek a körte alapanyagot választottam. Előkerítettem tehát egy régebbi
körte pálinkámat, és vételeztem belőle 3 liternyit. A következő lépésben
elővettem az egy éves körtebefőttet, megkóstoltam, és miután tutinak találtam
30 dkg-ot hozzá is adagoltam. Ekkor következett a vanília aroma beleöntése,
amelyből 10 ml-t adagoltam hozzá. A likőr főaroma fűszerének, pedig ezúttal a
sáfrányos szeklicét választottam, és abból 5 grammot raktam az italunkba. Ekkor
már más feladatunk nem is maradt hátra, mint a 30 dkg nádcukor felolvasztása,
és a 30 dkg akácméz felolvasztása és visszahűtése a likőr hőmérsékletére.
Alaposan összeráztam, majd szoba hőmérsékleten megindult az összeérlelése. A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere,
grammonkénti értéke minden időben drágább volt az aranyénál. 1g
fűszerhez 110-150 virág bibéjére van szükség, fél kiló sáfrányt egy
futballpályányi virágból lehet összegyűjteni. A történelem folyamán sokszor
kegyetlenül büntették a sáfrány hamisítását: volt, akit elégettek, mást
elevenen ástak el miatta. Ma ezt már nem veszik ennyire komolyan, a sáfrányos
szeklicét “magyar sáfrányként” árulják a piacon – büntetlenül. Szerencsénk,
hogy ez mára már így van, mert így bátran ajánlhatjuk ezt az italunkat
azoknak, kiknek kicsit magasabb a koleszterin szintje.