791.
2015/0122
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Őszibarack
üvegben érlelve
Ez a napon igen érdekesen indult, hiszen nem
szoktam, de ezen a reggelen, egy, egyedül élő nyugdíjast elvittem Szekszárdra,
mert televíziót szeretett volna magának hitelre vásárolni, de ehhez szüksége
volt segítségre. A dolog aztán valóban elég bonyolultra sikeredett, mert az
ügylett lebonyolítása sok papírmunkával járt. Aztán hazaérkezve természetesen a
munkahelyemre siettem, és azonnal neki fogtam a cefrés hordók következő
szezonra való előkészítésének. Tulajdonképpen mást nem is kellett tennem ezen a
napon, ezzel szemben hazaérkezve rögtön pincészeti munkáimnak, teendőimnek álltam
neki. Egész nap volt időm azon gondolkodni, hogy mit hogyan is tegyek, így
elhatároztam, hogy tíz féle fűszeres gyümölcsből készült, mézzel felturbózott
likőrt, fogok elkészíteni, amely egy komplett családot fog bemutatni. Nem is
volt más teendőm, mint az első kivitelezésének neki fogni. Üveg edényeim elő voltak
készítve, így elsőként a gyümölcspárlatot kellett kiválasztanom, amely a
gerincét fogja adni az ital. Választásom végül is elsőként az őszibarack
pálinkámra esett. Ezután a következő lépés volt az őszibaracknak, mint a
gyümölcsnek a pálinkába való belehelyezése. Ennek az volt a kis furfangja, hogy
nem aszalványt, nem is nyers gyümölcsöt tettem bele, hanem befőttben érlelt
őszibarackot. Aztán következett a hozzá legmegfelelőbb fűszer kiválasztása,
amely elsőként egy kis vaníliából állt, és egy kis gyömbérből. Miután ez is
belekerült az üvegedénybe akácmézet fogtam a kezembe és olvasztottam fel
negyven celziusz fokos állapotig, figyelve arra, hogy nehogy túlmelegedjen, és
a méz elveszítse a fontos beltartalmi értékeit. És ezzel még nem volt vége a
dolognak, mert némi barnacukrot is olvasztottam fel benne, és azt is hozzá
öntöttem. Mind a mézet, mind a nádcukrot felolvasztás után vissza is hűtöttem a
pálinkával azonos hőmérsékletre, hogy az opálosodás minél kisebb mértékű
legyen. Alaposan össze is ráztam az üvegben, és lehetőleg szobahőmérsékleten
tartva elkezdtem a száz napos érlelését. Az őszibarackban található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő,
ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására. Amennyiben megelőznéd a
csontritkulás kialakulását, valamint szeretnél fitt maradni, az őszibarack nem
maradhat ki az étrendedből, de italrendedből sem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése