794.
2015/0125
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Szilva
üvegben érlelve
A hajnalig tartó bálozás következtében ez a nap
bizony a regenerálódásra ment rá leginkább. Jó kis hóesésben hazaautózni nem a
feleségem legnagyobb öröme volt Szekszárdról, de azért megcsinálta.
Természetesen, ha esik, ha fúj, ha bál, van, ha nincs a délelőtti szentmise nem
maradhat ki az életünkből. A közös családi reggeli azonban elmaradt, de
legalább reméltem, hogy az ebéd az kárpótolni fog emiatt. Ekkor már
tervezgettem a mai nap elkészítésre szánt italomat, amelynek érdekes módon
elsőként a védőszentjét találtam meg. Annak ellenére, hogy az egyházban ma
szinten minden Szent Pál Apostol megtéréséről szólt, ezúttal nem őt választottam
italom védnökéül, hanem az ebben a történetben második szerepet játszó alakot a
Damaszkuszi Szent Ananiást, akiről idővel az emberek megfeledkeztek, pedig Pál
megtérésének igen fontos eszköze volt. Miután ez meg volt, a megfelelő gyümölcs
pálinkát kellett hozzá utalnom, sokat persze nem merengtem a dolgon, hanem
kézenfekvő módon a szilvát választottam a sorozat negyedik italául. Amikor már
ez mellett is sikerült döntenem, az utolsó fontos kérdés gyakorlatilag az volt,
hogy melyik legyen az a főfűszer, amelyet hozzá fogok társítani a vanília
mellé. Ezt már azért nem volt olyan könnyű eldönteni, de aztán némi tépelődés
után, különböző illat mintákat átillatozva a szegfűszeg alkalmazása mellett
határoztam el magam. Nyilvánvalóan nem maradhatott ki ebből sem a szilvabefőtt
ágyazás sem, ahogyan a nádcukor és az akácméz társítása sem. Az aromás növény
nem csak a forralt bor alapanyaga lehet. Európába angol kereskedők hozták a szegfűszeget még a kora középkorban.
Az illatos fűszernövény a 13. századtól már a kolostorok gyógynövénytárába
tartozott. Jól bevált szerként ajánlották gyomor- és bélproblémákra, vesekőre,
fejfájás ellen. Más erős illatú gyógynövényekhez hasonlóan a szegfűszegnek is
pestis elleni védőhatást tulajdonítottak. Ha hétvégén tör rád a kínzó fogfájás, és nem tudsz
orvoshoz menni, hasznos lehet némi házi segítség. Vegyél a szádba pár szem szegfűszeget,
majd hagyd kicsit felpuhulni őket, és rágd össze. Ezt követően az apró
fűszerdarabokat tartsd a fájós fogadon körülbelül 20 percig. Ennél, pedig már
csak az lehet hatásosabb, ha ezen italunkat tartjuk a fájós fogunkon egymás
után több alkalommal is, ezért is ajánlom mindenkinek, akinek fájhat rá a foga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése