790.
2015/0121
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Besztercei Szilva
üvegben érlelve
A megszokott munkás hétköznap várt ránk ezen a
napon is legalábbis reményeink szerint. A műanyag hordók mosása, és az
üvegedények tisztítása elég monoton munkafolyamat, de azért mindig akad valaki,
aki bekukkant a főzdébe beszélgetni. Sajnos cefrét nem hoz senki ez azért
agaszt kicsit, de a hétvége várható eseményeire gondolva nyilvánvalóan jobb
kedvre derülök még én is. Mielőtt haza mennék még részt veszek a Szent Mihály
templomban egy megemlékező gyászmisén, majd hazaérkezve a napi italomnak
szentelem magam. Az ágyazást nyilvánvalóan saját aszalványaimmal végeztem el, de
egy kicsit bele is kukkantottam a mai napra szóló pincészeti statisztikáinkba.
Ahogy az átlagban szokott lenni ezen a napon is ez lesz a negyedik italunk,
amelyet megalkottunk. Az persze rögtön kitűnt, hogy ezen a napon mindig érlelt,
ágyas, vagy éppen likőr italt készítettünk el, így ez az ágyas is jól beleillik
ebbe a sorba. Italunknak egy védőszentet is sikerült találnunk a római
martiológiában. A spanyol diakónust Észak-Afrikában égették halálra hitéért,
így-e tüzes ágyas szilva megfelelő ital számára. A szilva őse valószínűleg egy a mainál sokkal savanyúbb és szárazabb
gyümölcs volt, őshazájának a Földközi-tenger keleti medencéjét valószínűsítik.
A szilvafák döntő többsége a házikertekben él, itthon minden negyedik gyümölcsfánk
szilva. A rómaiak is kedvelték a szilvát. Kis-Ázsiából és a Kaukázus vidékéről
hozták magukkal, majd terjesztették el szerte Európában, ahol a mérsékelt
égövön mindenhol megterem, sőt a Dél-Amerikai kontinensre is eljutott.
Praktikusabb és gazdaságosabb gyümölcsöt nehéz volna találni. Fája nem igényel
különös gondozást, metszést, permetezést, mégis megtermi gyümölcsét. A
ringlófélék nevüket I. Ferenc francia király felesége, Claudia után kapták:
Reine Claude - hangzott akkoriban. Az ágyas szilvapálinka sós ételek, sült
húsok mellé vagy azzal együtt sütve is nagyon ízletes, a baconba csomagolt,
sült aszalt szilvákról nem is beszélve, amelyet ínycsiklandó előételnek
adhatunk az asztalra. Az aszalt szilva hashajtó képességét úgy használhatjuk ki
legjobban, ha reggel éhgyomorra fogyasztunk néhány friss szemet, vagy evés
előtt vízben áztatjuk. A pálinkánkba áztatott aszalt szilva valójában nem fog
hasmenést okozni, de hogy reggel az éhes gyomrunknak jót fog tenni az biztos,
és még jó kedvre is derít bennünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése