793.
2015/0124
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Meggy
üvegben érlelve
Végre ismét szombat van. Nem az a tipikusan
lustálkodós, ráérős szombat, sokkal inkább az, amikor a sok tennivalótól szinte
el fog repülni az idő. Mégis a napot a szokásos családi reggelivel kezdjük,
majd utána indulok is a húgomékhoz, no nem ahhoz, amelyiknek a meglepetés buli
lett szervezve, hanem az idősebbikhez, ahol a meglepetés buli helyszíne lesz.
Útközben fel is veszem a sógoromat, akivel a kakas pörkölt főzését fogjuk
elvégezni. Az autót le is passzoltam, de a szokásos kézitáskámat magammal
hoztam, amelyben, mint a mesében hét féle pálinka, és hét féle bor rejtőzködött.
Csatlakozott is hozzánk egyik barátunk, akit csak Subának hívunk. Hármasban
kezdtük meg a főzést, de leginkább azt a sógorom végezte, így nekünk leginkább
csak a kukta szerep maradt ezúttal. Azt azonban kihasználtuk, hogy felelősségünk
nem lévén az ebéddel kapcsolatban, így elkezdtünk poharazni. Annyi időm azért
volt az este folyamán a meglepetés bulit követően, hogy a napra szánt
különleges italomat elkészítsem. Igazából minden adva volt hozzá, csak össze
kellett keresgetnem azt innen-onnan. Az alapanyagnak ezúttal a két éves
meggypálinkámat használtam fel. A következő lépésem a vanília belehelyezése
volt az italba. A fűszereim között tovább keresgélve a fahéjra bukkantam,
amelyet a meggyhez illő aromatársításnak véltem. Ezt követően következett a
gyümölcságyazás. A spájzban meg is találtam szintén egy, két évvel ezelőtti
meggybefőttemet, amelyet nemes egyszerűséggel beleöntöttem a pálinkába. A
megpróbáltatásoknak persze ezzel még nem értünk a végére, és elkezdtem a
nádcukrot felolvasztani, amikor ez már megfelelő hőfokú volt, akkor
hozzáadagoltam az akácmézet is, amelyet szintén felolvasztottam. A visszahűtést
követően ezt is beleöntöttem az italomba, majd lezártam azt és alaposan
összeráztam, hadd induljon be az érési folyamat. A fahéj, a hazánkba a 15.
században érkezett el, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé. Mintegy
300 éven át, harcoltak egymással portugálok, franciák és angolok a fahéj
kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Ez a fűszerháború számos emberáldozatot
követelt. Szerencsére erre ma már nincs is szükség, italunk a béke itala. A
száz napos érlelés után, leszűrve, alkoholfokának beállítása után pohárba
töltve, koccintunk egymással ünnepeink alkalmával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése