Herbarium Librum
Rutafélék Családja
Citrus sinensis
Vérnarancs
A narancs talán a legismertebb és
legkedveltebb déligyümölcs. Annak ellenére, hogy manapság már egész évben
kapható, a nyári szezonban nagyon keveset eszünk belőle, hiszen kiszorítja a hazai
gyümölcsök kínálata. A narancslé fogyasztásának divatba jöttével azonban egész
évben élvezhetjük zamatát. A vérnarancs
alapvetően abban különbözik hagyományos színű társaitól, hogy a gyümölcshús
sötétbordó-vörös színű. Színét az antocianin nevű vegyületcsoport okozza. Néha
a külső héj is sötét színűvé válik. Bőre sokkal keményebb és nehezebb, mint a
többi narancs esetében. Sötétbordó leve rendkívül zamatos, sűrű
állagú. Használható az éttermi felhasználásban, a cukrászatban, legnagyobb
része mégis narancslé formájában fogy. Ahogy a narancs Kína és Indokína
vidékein honos növény, ugyanúgy a vérnarancs is innen származhat. A citromtermő
vidékeken és a világ mediterrán területein mindenütt termesztik. Három fő
fajtája a Tarokko, a Moro és a Sanguinelli. A vérnarancs december végén
jelenik meg a piacon, általában május végéig kapható. A nyár második felében is
elérhető, a déli félteke egyes országaiból. Ezt a fajta Cara Cara néven ismert.
A vérnarancs nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint a többi narancs. Egyedülálló
aromával, és magas C vitamin, folsav, kálium és tiamin
tartalommal rendelkezik. Gyomorerősítő, étvágynövelő és vértisztító
hatású gyümölcs. Bár nem feltétlenül ide mutató bejegyzés, de a narancs
fogyasztás előtti mosása nagyon fontos, a héj esetleges tovább felhasználása
pedig csak hosszas áztatás után javasolt. A vérnarancs az édes narancs mutáns
változata, míg a többi citrusféle hibrid keresztezésből származik. A
vérnarancsok héjában és húsában a vörös pigmentek hatására keletkezik az a
bizonyos jellegzetes, pirosas elszíneződés. Ízük némileg savanyúbb a sima
narancsénál, főbb termőhelyeik vulkanikus eredetűek, mint Olaszországban az
Etna vidéke. A narancs vörös húsú fajtájában antociánok találhatóak, melyek jó
antioxidáns hatással bírnak. Ismert, hogy a cukorbetegségben az erek
állapotának rosszabbodásában a keletkező szabad gyökök nagy szerepet játszanak.
Kimutatták, hogy a vérnarancs különösen cukorbetegekben igen jelentősen növeli
az antioxidánsok mennyiségét a vérben, és ezzel együtt jelentős csökkenést
eredményez a káros anyagok szintjében. Mindez azt jelenti, hogy a vérnarancs
fogyasztása különösen előnyös a diabéteszben szenvedők számára. Véleményük
szerint olyan egészségügyi előnyöket írhatunk a különbséget jelentő vörös
pigment számlájára, mint az elhízással és a szívbetegségekkel való fokozottabb
megküzdés képessége. Egy újabb tanulmány szerint, ha vérnarancs juice-t
fogyasztunk a reggeli részeként, az csökkenti a zsíros villásreggeli káros
hatásait. A "The Plant Cell" magazin természettudósai leírják, miként
határozták meg a vörös gént, mely a vérnarancsot pirossá teszi. Megnövelte a
rendes narancsfajták beoltásának variációs lehetőségét, az a tény, hogy
rájöttek a gén, hogyan aktiválható. A vérnarancs éréséhez hidegebb időjárás is
szükségeltetik, jelenleg kiszámíthatóan egyedül a földközi-tengeri Szicíliában,
az Etna lábánál termeszthető. Ezért nehezen hozzáférhető és drágább, az egyszerű
juice-nál." A vérnarancs természetes pigmenttartalma miatt kedvező
hatással van a szív- és érrendszerre, kontroll alatt tartja a cukorbetegséget
és csökkenti az elhízás mértékét - mondta Prof. Cathie Martin, a Norwic-i John
Innes Center kutatócsoportjának a vezetője. A pigmentek antocianid vegyületek,
amelyek pirosra, kékre és lilára színezik a gyümölcsöket. Egy 2010-es tanulmány
szerint vérnarancs juice védte meg a laboratóriumi egereket az elhízástól magas
zsírtartalmú negatív diéta során" - jelentette ki Martin professzor. Az
egerek 30 százalékkal kevesebb zsírt termeltek, mint azok az állatok, akik
vizet vagy rendes narancs juice-t kaptak. Egy friss, jelenleg még kiadatlan
olasz tanulmány során azt vizsgálták a campobassói katolikus egyetemen, a
vérnarancs juice tápértékben mennyire gazdagítja a reggelit. Önkénteseket
kértek fel telített zsírsavakban gazdag, bőséges angol villásreggeli
fogyasztására. Akik fél liter vérnarancs juice-t ittak hozzá, dr. Martin
szerint, három órával később kevésbé voltak kitéve a véralvadás veszélyeinek.
Esetükben csökkent az artériamerevség és a magas trigliceridszint
kialakulásának veszélye is. A rosszabb egészségi állapotban levő résztvevőknél
pedig fokozottan mutatkozott meg a különbség. Tesztelés alatt áll a génbabrálással
létrehozott vérnarancsok termesztése a Spanyol Valenciában. Professzor Martin
egy londoni sajtókonferencián a következőket nyilatkozta: "Reméljük, úgy
hét év múlva, olyan vérnarancsfajták lesznek a birtokunkban, melyek képesek
gyümölcsöt teremni a főbb narancstermelő helyeken, Floridában, Brazíliában is.
Ezáltal könnyebben elérhető és olcsóbb lenne a vérnarancs juice az egész
világon, egészségre vonatkozó kedvező hatásait többen élvezhetnék."