294.
2013/0210
AQUAVINICUM
NATÚR
BORSEPRŐ
Cabernet franc szőlő
üvegben érlelve
A mai nap némi képen a tegnapinak a folytatásának is
tekinthető, hiszen a ma bemutatásra kerülő párlatunknak az alapanyag is ugyanaz
az alapanyaga, még pediglen a Cabernet franc szőlő. Azzal az árnyalatnyi
eltéréssel, hogy ezúttal nem a szőlő törkölye, hanem a bor seprője kerül
terítékre. Azok, akik napról napra, hétről-hétre figyelemmel kísérik írásaimat
azoknak nyilván eszükbe juthat, hogy egy ehhez hasonló párlatot már készítettem
ebben a szezonban. És, aki ezt felismeri, és állítja, az helyesen teszi, mert
valóban így történt. Sőt még azt is elárulhatom, hogy az alapanyag ugyanannak a
bornak a seprője, ugyan annak a pincészetnek a termékéből származik. Hogy
lehetséges ez? Úgy, hogy az azóta eltelt négy hónap alatt a bor tovább
érlelődött még mindig a műanyag tartályokban. A pince tulajdonosa, borász
mentorom Sőrés András, aki a kicsit enyhébb idő beköszöntével újfent
megfejtette a cabernet franc borát és a felfogott üledéket összegyűjtve
felkeresett a főzdében, és desztillálásra átadta a melléktermékét. Érdekes
módon az első borfejtésekor visszamaradó üledéket boranyának is nevezik, a
második fejtés seprőjével szemben éles ellentét áll fent. Az első fejtés
borseprője sokkal tartalmasabb, sokkal töményebb, így íz, illat világban is
sokkal gazdagabb. Ezzel szemben a második fejtés során keletkező üledék sokkal
finomabb, sokkal jobban hasonlít magához a borhoz. Ilyenkor már nem tartalmazza
azokat a káros, felesleges anyagokat, amelyeket az első fejtés üledéke
tartalmaz. Igaz ilyenkor kevesebb a szilárd részecske benne, de ami benne van
az már sokkal letisztultabb. A lepárlás során az is feltűnt, hogy az adott
mennyiségből lényegesen kevesebb párlatot sikerült ledesztillálni, ami azt
jelezte, hogy kevesebb alkoholtartalom maradt benne. Természetesen illatra, ízre,
zamatra, pedig mintha érettebb, fajta jellegesebb, mélyebb párlat keletkezett
volna az előzőnél. Sőt talán a kéntartalom is csökkent volna az italban. Ez a
párlat azért jellegzetesen férfias jegyeket mutat, de ezen belül fogyasztható
étkezés előtt és étkezés után is. Nyilvánvalóan a párlat mutat némi törkölyös
jegyeket is, jellegzetesen vörös szőlő jegyeket mutatva. Mindez kedvenc itala
lehet minden borászattal foglalkozó pincészetnek, akik a vörös boruk
kóstoltatása mellé, annak melléktermékeként bemutathatják a belőle készült
párlatot is, amely kis mennyiségben az egészségre kedvező hatással bír.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése