297.
2013/0213
AQUAVINICUM
ÁGYAS
DÉLIGYÜMÖLCS
Vérnarancs
üvegben érlelve
Különlegességek címszóval vezettem fel azt a sorozatot,
amelyet pár hete kezdtem meg, és valóban remélem sikerült olyan egyedi
termékeket bemutatnom, amelyekkel nem mindennap találkozhat a pálinkát kedvelők
tábora. Ennek a vonalnak a folytatásaként ma egy olyan ágyas párlatot fogok
megismertetni a publikummal, amely ha csak árnyalattal is, de eltér a
megszokott déligyümölcs párlatoktól. Az elmúlt években narancs alapú
párlataimmal több sikert is sikerült elérnem, és azt hiszem, hogy öndicséret
nélkül állíthatom, hogy e gyümölcs kisebb szakértőjének tekinthetem magamat. A
téli időszak, a havazások, a megfázások ideje figyelmünket egyébként is a
déligyümölcsök irányába tereli, de ezen belül is a vérnarancs, amelyről most
írok, illetve beszélek nagyon, egyedinek számít. Az alappárlat ebben az esetben
is a klasszikus narancspárlat, mellyel az utóbbi időben egyre többen
próbálkoznak meg, mint cefrézési alapanyaggal. Nem könnyű, sőt kifejezetten
nehéz jó narancspárlatot elkészíteni, és ezért nem is javaslom mindenkinek,
csak azoknak, akik elég elszántak ahhoz, hogy ebbe belevágjanak. A citromtermő
vidékeken és a világ mediterrán területein mindenütt termesztik. Három fő
fajtája a Tarokko, a Moro és a Sanguinelli. A vérnarancs december végén
jelenik meg a piacon, általában május végéig kapható. A nyár második felében is
elérhető, a déli félteke egyes országaiból. Ezt a fajta Cara Cara néven ismert.
A vérnarancs nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint a többi narancs.
Egyedülálló aromával, és magas C vitamin, folsav, kálium és tiamin
tartalommal rendelkezik. Gyomorerősítő, étvágynövelő és vértisztító
hatású gyümölcs. Bár nem feltétlenül ide mutató bejegyzés, de a narancs
fogyasztás előtti mosása nagyon fontos, a héj esetleges tovább felhasználása,
pedig csak hosszas áztatás után javasolt. A vérnarancs az édes narancs mutáns
változata, míg a többi citrusféle hibrid keresztezésből származik. A cefrézés
előtt mindenképpen el kell távolítani a héját, az nem kerülhet bele a pálinkába.
Édes íze ellenére minimális párlat keletkezik belőle, ami jelentősen
megdrágítja ezt az italt. Vérnarancs ágytól különleges színt kap a párlatunk,
és ízében, zamataiban is közelebb kerül az eredeti gyümölcs ízéhez. Az ágyba
már tehetünk bele némi gondosan előkészített, steril héjat, mert az mind ízben,
mind zamatban és illatban gazdagítja párlatunkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése