Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 13., szerda

Vérnaranccsal Ágyas Déligyümölcs Párlat 2013.



297.

2013/0213

AQUAVINICUM

ÁGYAS

DÉLIGYÜMÖLCS

 
  Vérnarancs
  üvegben érlelve
 
 
 Különlegességek címszóval vezettem fel azt a sorozatot, amelyet pár hete kezdtem meg, és valóban remélem sikerült olyan egyedi termékeket bemutatnom, amelyekkel nem mindennap találkozhat a pálinkát kedvelők tábora. Ennek a vonalnak a folytatásaként ma egy olyan ágyas párlatot fogok megismertetni a publikummal, amely ha csak árnyalattal is, de eltér a megszokott déligyümölcs párlatoktól. Az elmúlt években narancs alapú párlataimmal több sikert is sikerült elérnem, és azt hiszem, hogy öndicséret nélkül állíthatom, hogy e gyümölcs kisebb szakértőjének tekinthetem magamat. A téli időszak, a havazások, a megfázások ideje figyelmünket egyébként is a déligyümölcsök irányába tereli, de ezen belül is a vérnarancs, amelyről most írok, illetve beszélek nagyon, egyedinek számít. Az alappárlat ebben az esetben is a klasszikus narancspárlat, mellyel az utóbbi időben egyre többen próbálkoznak meg, mint cefrézési alapanyaggal. Nem könnyű, sőt kifejezetten nehéz jó narancspárlatot elkészíteni, és ezért nem is javaslom mindenkinek, csak azoknak, akik elég elszántak ahhoz, hogy ebbe belevágjanak. A citromtermő vidékeken és a világ mediterrán területein mindenütt termesztik. Három fő fajtája a Tarokko, a Moro és a Sanguinelli.  A vérnarancs december végén jelenik meg a piacon, általában május végéig kapható. A nyár második felében is elérhető, a déli félteke egyes országaiból. Ezt a fajta Cara Cara néven ismert. A vérnarancs nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint a többi narancs. Egyedülálló aromával, és magas C vitamin, folsav, kálium és tiamin  tartalommal rendelkezik. Gyomorerősítő, étvágynövelő és vértisztító hatású gyümölcs. Bár nem feltétlenül ide mutató bejegyzés, de a narancs fogyasztás előtti mosása nagyon fontos, a héj esetleges tovább felhasználása, pedig csak hosszas áztatás után javasolt. A vérnarancs az édes narancs mutáns változata, míg a többi citrusféle hibrid keresztezésből származik. A cefrézés előtt mindenképpen el kell távolítani a héját, az nem kerülhet bele a pálinkába. Édes íze ellenére minimális párlat keletkezik belőle, ami jelentősen megdrágítja ezt az italt. Vérnarancs ágytól különleges színt kap a párlatunk, és ízében, zamataiban is közelebb kerül az eredeti gyümölcs ízéhez. Az ágyba már tehetünk bele némi gondosan előkészített, steril héjat, mert az mind ízben, mind zamatban és illatban gazdagítja párlatunkat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése