292.
2013/0208
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Szomolyai Fekete Cseresznye
üvegben érlelve
A 2012-es évben a természet nem bánt túl bőkezűen a korai gyümölcsökkel,
hiszen a hideg időjárás a virágzáskor szinte letarolta a termést. Ami a hegyen
mégis megmenekült ettől, később az aszály tizedelte meg. Május végén, június
elején, mikor beérik ez a zamatos csemege, a cseresznye, sok gyereket lehet
látni fekete szájjal. Sajnos már egyre kevesebben gondozzák a cseresznyefákat, egyre több terület
marad parlagon, egyre több az elhagyott, kiszáradt fa. A mai világban már
szinte semmit sem becsülnek meg az emberek úgy, mint régen. Hazánkban a
cseresznye őshonos, vadon élő fajai, fajtái is léteznek. Hazánknak mégis egyik kedvelt gyümölcsfája a cseresznyefa, amelynek
virága színpompás látvány nyújt a határban. Az 'Egri
fekete' fajtakörből szelektált tájfajta, amelyből ez a pálinka készült a
Szomolyai Fekete. Kisebb arányban termesztett célfajta. A gyümölcsfajták
nemzeti fajtajegyzékben a választékbővítő fajták közé tartozik. Június első
felében érő, elsősorban ipari fajta. Kicsi a termése, amely 4-5 g, színe
liláspiros, húsa félkemény, jellegzetesen édes, sajátos zamatú gyümölcse révén
a legízletesebb fajták közé sorolható. Kocsánya rövid. Középerős növekedésű,
közepesen feltörő ágrendszerű, sűrű, kúpos, gömb alakú koronát nevel. Korán
fordul termőre, és közepes vagy jó termőképességű. A cseresznyelégy még nem
károsítja. Esős időben a megrepedt gyümölcsöket a monília fertőzheti. Kézi
szüretre és gépi betakarításra egyaránt alkalmas. Gyümölcsei szárazon válnak el
a kocsánytól. Választékbővítő fajta, de ipari céltermesztésre (hűtő-, cukrász-,
lé- és szeszipari) áruültetvényekbe is javasolható. A „szomolyai fekete” talán a cseresznye legjobb fajtája. Íze édes,
zamata jellegzetes, leve sötétvörösen festő, pálinkája pedig, a legrégebbiek
közét tartozik. Nagy merészség volt hát részünkről saját termelésű szomolyaiból
pálinkát készíteni, de úgy gondoljuk, az eredmény magáért beszél. Szinte minden jelentős kereskedelmi főzde kínálatában megtalálható, sőt
még fesztivált is rendeznek köréje. Párlata intenzív, nagyon gyümölcsös, enyhén
virágillatú, finom marcipánossággal aláfestve, ízében friss, nagyon testes,
gyümölcsös, halvány marcipánossággal párosul. Hosszan megmaradó marcipános
utóízek. Kiváló vadételekhez, disznópecsenyékhez, bajoros csülökhöz.
Cseresznyés marcipános, mákos édességek mellé szintén kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése