Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 10., vasárnap

Szomolyai Fekete Cseresznye Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



292.

2013/0208

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
Szomolyai Fekete Cseresznye
  üvegben érlelve
 
 
 
 A 2012-es évben a természet nem bánt túl bőkezűen a korai gyümölcsökkel, hiszen a hideg időjárás a virágzáskor szinte letarolta a termést. Ami a hegyen mégis megmenekült ettől, később az aszály tizedelte meg. Május végén, június elején, mikor beérik ez a zamatos csemege, a cseresznye, sok gyereket lehet látni fekete szájjal. Sajnos már egyre kevesebben gondozzák a cseresznyefákat, egyre több terület marad parlagon, egyre több az elhagyott, kiszáradt fa. A mai világban már szinte semmit sem becsülnek meg az emberek úgy, mint régen. Hazánkban a cseresznye őshonos, vadon élő fajai, fajtái is léteznek. Hazánknak mégis egyik kedvelt gyümölcsfája a cseresznyefa, amelynek virága színpompás látvány nyújt a határban. Az 'Egri fekete' fajtakörből szelektált tájfajta, amelyből ez a pálinka készült a Szomolyai Fekete. Kisebb arányban termesztett célfajta. A gyümölcsfajták nemzeti fajtajegyzékben a választékbővítő fajták közé tartozik. Június első felében érő, elsősorban ipari fajta. Kicsi a termése, amely 4-5 g, színe liláspiros, húsa félkemény, jellegzetesen édes, sajátos zamatú gyümölcse révén a legízletesebb fajták közé sorolható. Kocsánya rövid. Középerős növekedésű, közepesen feltörő ágrendszerű, sűrű, kúpos, gömb alakú koronát nevel. Korán fordul termőre, és közepes vagy jó termőképességű. A cseresznyelégy még nem károsítja. Esős időben a megrepedt gyümölcsöket a monília fertőzheti. Kézi szüretre és gépi betakarításra egyaránt alkalmas. Gyümölcsei szárazon válnak el a kocsánytól. Választékbővítő fajta, de ipari céltermesztésre (hűtő-, cukrász-, lé- és szeszipari) áruültetvényekbe is javasolható. A „szomolyai fekete” talán a cseresznye legjobb fajtája. Íze édes, zamata jellegzetes, leve sötétvörösen festő, pálinkája pedig, a legrégebbiek közét tartozik. Nagy merészség volt hát részünkről saját termelésű szomolyaiból pálinkát készíteni, de úgy gondoljuk, az eredmény magáért beszél. Szinte minden jelentős kereskedelmi főzde kínálatában megtalálható, sőt még fesztivált is rendeznek köréje. Párlata intenzív, nagyon gyümölcsös, enyhén virágillatú, finom marcipánossággal aláfestve, ízében friss, nagyon testes, gyümölcsös, halvány marcipánossággal párosul. Hosszan megmaradó marcipános utóízek. Kiváló vadételekhez, disznópecsenyékhez, bajoros csülökhöz. Cseresznyés marcipános, mákos édességek mellé szintén kiváló.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése