293.
2013/0209
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cabernet franc - Merlot szőlő
üvegben érlelve
Nálunk a Bátai a Hegyközség területén a fenti két szőlőfajta klasszikusnak
számít. A cabernet franc szőlőnek legutoljára érkezik el a szüret ideje, mivel késői érésű fajta, a betegségekre kevéssé hajlamos, ellenáll a
lisztharmatnak, a rohadásnak is. A belőle készült bor mélyvörös színű,
csersavtartalma jelentős, extraktja nagy. Illatában a piros bogyós gyümölcsök,
a fűszeresség a jellemző, hosszú utóíz jellemzi. Testvérével a Sauvignonnal sok
közös tulajdonságuk van. Az egyik az, hogy mindkettő kiemelkedő minőségű cefrét
ad, mely csersavban gazdag. A cabernet franc önállóan is, de más cefrékkel
házasítva is kiváló, legtöbbször sauvignonnal és merlottal keverik, ez a
francia cuvée (cabernet franc, sauvignon, merlot). Mint a legtöbb nagy
beltartalmú vörösbort, a franc-t (és a sauvignon-t) is égetett tölgyfahordóban
(barrique) érlelik. A fa hatására – mikrooxidáció révén – a fiatal, érő borban
lévő csersav finomodik, ill. a fa még plusz tannint old a borba. A fahordós
érlelés révén különleges aromák, ízek és zamatok kerülnek a pálinkába, a
legtöbbször a különböző fűszerek, a dohány és a kellemes füst tűnnek fel. A
barrique érlelés azon túl, hogy különleges ízekkel „öltözteti” fel a pálinkát,
annak eltarthatóságát is növeli. Itthon igazi otthona (sauvignonnal együtt) a
magyar mediterrán, Villány, de tőle északabbra Szekszárdon is jól érzi magát a
fajta. Illatában határozott édestörköly- és vanília-aroma,
háttérben virágmézes, gyümölcsös jegyekkel. Szájban testes, de szép egyensúlyt
mutat, törkölyös jegyeit a fahordó szépen keretezi. Utóíze hosszantartó. A nemes húsokhoz illik ajánlani, már azért is, mert karaktere inkább a
fűszeresebb, nehezebb húsételekhez igazodik, másrészt egy nemes ételhez, nemes
bor illik. Bélszínből készült ételek, hátszínből készült ételek, vadételek,
barnamártással kínált húsételekhez, fűszeres, kemény sajtokhoz ajánlott. Az
angolosra sütött marhahúsételekhez a fiatal, csersavdús cabernetek a legjobbak,
ugyanis a friss, éretlen tanninok jobban harmonizálnak a frissen sült, kissé
véres ételekkel, mint a lekerekedett, idősebb, puhább csersavú cabernetek.
Azok, inkább a főzéssel, párolással készült ételekhez ajánlható. Nagyon sok
ehhez hasonló cuvée van forgalomban a kereskedelmi főzdék révén. A Merlottal
házasítva egy igen kellemes terméknek lehetünk az élvezői, amelyet kis
mértékben fogyasztva egészségünk őrzője lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése