Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 13., szerda

Vérnarancs



Herbarium Librum

   Rutafélék Családja

Citrus sinensis

Vérnarancs

 

A narancs talán a legismertebb és legkedveltebb déligyümölcs. Annak ellenére, hogy manapság már egész évben kapható, a nyári szezonban nagyon keveset eszünk belőle, hiszen kiszorítja a hazai gyümölcsök kínálata. A narancslé fogyasztásának divatba jöttével azonban egész évben élvezhetjük zamatát. A vérnarancs alapvetően abban különbözik hagyományos színű társaitól, hogy a gyümölcshús sötétbordó-vörös színű. Színét az antocianin nevű vegyületcsoport okozza. Néha a külső héj is sötét színűvé válik. Bőre sokkal keményebb és nehezebb, mint a többi narancs esetében. Sötétbordó leve rendkívül zamatos, sűrű állagú. Használható az éttermi felhasználásban, a cukrászatban, legnagyobb része mégis narancslé formájában fogy. Ahogy a narancs Kína és Indokína vidékein honos növény, ugyanúgy a vérnarancs is innen származhat. A citromtermő vidékeken és a világ mediterrán területein mindenütt termesztik. Három fő fajtája a Tarokko, a Moro és a Sanguinelli.  A vérnarancs december végén jelenik meg a piacon, általában május végéig kapható. A nyár második felében is elérhető, a déli félteke egyes országaiból. Ezt a fajta Cara Cara néven ismert. A vérnarancs nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint a többi narancs. Egyedülálló aromával, és magas C vitamin, folsav, kálium és tiamin  tartalommal rendelkezik. Gyomorerősítő, étvágynövelő és vértisztító hatású gyümölcs. Bár nem feltétlenül ide mutató bejegyzés, de a narancs fogyasztás előtti mosása nagyon fontos, a héj esetleges tovább felhasználása pedig csak hosszas áztatás után javasolt. A vérnarancs az édes narancs mutáns változata, míg a többi citrusféle hibrid keresztezésből származik. A vérnarancsok héjában és húsában a vörös pigmentek hatására keletkezik az a bizonyos jellegzetes, pirosas elszíneződés. Ízük némileg savanyúbb a sima narancsénál, főbb termőhelyeik vulkanikus eredetűek, mint Olaszországban az Etna vidéke. A narancs vörös húsú fajtájában antociánok találhatóak, melyek jó antioxidáns hatással bírnak. Ismert, hogy a cukorbetegségben az erek állapotának rosszabbodásában a keletkező szabad gyökök nagy szerepet játszanak. Kimutatták, hogy a vérnarancs különösen cukorbetegekben igen jelentősen növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, és ezzel együtt jelentős csökkenést eredményez a káros anyagok szintjében. Mindez azt jelenti, hogy a vérnarancs fogyasztása különösen előnyös a diabéteszben szenvedők számára. Véleményük szerint olyan egészségügyi előnyöket írhatunk a különbséget jelentő vörös pigment számlájára, mint az elhízással és a szívbetegségekkel való fokozottabb megküzdés képessége. Egy újabb tanulmány szerint, ha vérnarancs juice-t fogyasztunk a reggeli részeként, az csökkenti a zsíros villásreggeli káros hatásait. A "The Plant Cell" magazin természettudósai leírják, miként határozták meg a vörös gént, mely a vérnarancsot pirossá teszi. Megnövelte a rendes narancsfajták beoltásának variációs lehetőségét, az a tény, hogy rájöttek a gén, hogyan aktiválható. A vérnarancs éréséhez hidegebb időjárás is szükségeltetik, jelenleg kiszámíthatóan egyedül a földközi-tengeri Szicíliában, az Etna lábánál termeszthető. Ezért nehezen hozzáférhető és drágább, az egyszerű juice-nál." A vérnarancs természetes pigmenttartalma miatt kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, kontroll alatt tartja a cukorbetegséget és csökkenti az elhízás mértékét - mondta Prof. Cathie Martin, a Norwic-i John Innes Center kutatócsoportjának a vezetője. A pigmentek antocianid vegyületek, amelyek pirosra, kékre és lilára színezik a gyümölcsöket. Egy 2010-es tanulmány szerint vérnarancs juice védte meg a laboratóriumi egereket az elhízástól magas zsírtartalmú negatív diéta során" - jelentette ki Martin professzor. Az egerek 30 százalékkal kevesebb zsírt termeltek, mint azok az állatok, akik vizet vagy rendes narancs juice-t kaptak. Egy friss, jelenleg még kiadatlan olasz tanulmány során azt vizsgálták a campobassói katolikus egyetemen, a vérnarancs juice tápértékben mennyire gazdagítja a reggelit. Önkénteseket kértek fel telített zsírsavakban gazdag, bőséges angol villásreggeli fogyasztására. Akik fél liter vérnarancs juice-t ittak hozzá, dr. Martin szerint, három órával később kevésbé voltak kitéve a véralvadás veszélyeinek. Esetükben csökkent az artériamerevség és a magas trigliceridszint kialakulásának veszélye is. A rosszabb egészségi állapotban levő résztvevőknél pedig fokozottan mutatkozott meg a különbség. Tesztelés alatt áll a génbabrálással létrehozott vérnarancsok termesztése a Spanyol Valenciában. Professzor Martin egy londoni sajtókonferencián a következőket nyilatkozta: "Reméljük, úgy hét év múlva, olyan vérnarancsfajták lesznek a birtokunkban, melyek képesek gyümölcsöt teremni a főbb narancstermelő helyeken, Floridában, Brazíliában is. Ezáltal könnyebben elérhető és olcsóbb lenne a vérnarancs juice az egész világon, egészségre vonatkozó kedvező hatásait többen élvezhetnék."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése