298.
2013/0214
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Zenit - Irsai Olivér Cuvée
üvegben érlelve
Nem is olyan régen azt
írták ennek a pálinkának az egyik összetevőjéről, hogy igen népszerű magyar
fehér szőlő, amely borszőlőnek és csemegeszőlőnek is használható. Ma már ez a
megfogalmazás nem helyt álló, mert nem csak csemegeszőlőnek, nemcsak bornak,
hanem örömmel jelenthetjük ki, hogy pálinkának is immár az egyik legkedveltebb
szőlő alapanyag. Az utóbbi években lezajlott hazai pálinkaversenyeken egyre
többet indítanak ebből a fajtából és szinte elkerülhetetlen, hogy díjat ne
nyerjenek vele, mert szinte elronthatatlan, annyira intenzív illat és
aromaanyagokkal rendelkezik. Néhány dolgot azért nem árt tudni róla: 1930-ban
Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér szőlőfajtákból.
Elnevezése állítólag egy kártyapartihoz kötődik, amelyben a győztes nevét
örökítették meg ebben a frissen kinemesített szőlőfajtában. Korán érő szőlő,
vékony héja ellenére kevésbé rothad, mustja közepes cukortartalmú, és a
csemegeszőlőkre jellemző alacsony savtartalommal bír. Ennek számunkra van
jelentősége, hiszen cefrézéskor erre ügyelnünk kell. A bogyók kicsik, a fürt
középnagy méretű. Az Irsai Olivér bora erőteljesen muskotályos illatú, savaiban
lágy, friss, üdítő jellegű. Őszintén megvallva én már ittam a borából, és ittam
több alkalommal a pálinkájából is, így nyugodt szívvel ki tudom jelenteni, hogy
pálinkája sokkal jobb, mint a bora. Jómagam is mindent megpróbáltam azért, hogy
szerezzek ebből egy főzetre való cefreanyagot, de nem sikerült még
horrorisztikus áron sem. Egy kis mennyiséget azonban mégis bátorkodtam
bevállalni, de ahhoz nem elegendőt, hogy önálló párlatot készítsek belőle, így
zenit szőlő törkölyével házasítottam össze. A zenit is magyarfajta, és
nyilvánvalóan az irsai olivér is, így a keletkezett pálinka is valódi
hungarikumnak számít. Természetesen a házasítás következtében megváltozott
mindkét fajta karaktere, és így egy cuvée pálinka jött létre mindkét szőlőfajta
illatjegyeivel. Az Irsai Olivér fajta, egyedi és utánozhatatlan
illatvilágát, jellegzetes szőlő zamatát esszenciaként élvezhetjük ebben a
pálinkában. Kóstolva alkohol tartalma ellenére friss, könnyed, már-már játékos,
ugyanakkor tekintélyt parancsoló is egyszerre. Határozott illata hamar kinyílik a pohárban. Grapefruit, fehér szirmú
virágok tavaszi kavalkádja érezhető, melyet leheletnyi hűvös fanyarság kerekít,
fiatalos, lendületes karaktert adva neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése