300.
2013/0216
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Sárgamuskotály szőlő
Akácfahordóban érlelve
Most a klasszikusnak nevezhető bevezetőm
következik, amely szerint az Aquavinicum párlat Rendszerre felépített
termékrendszer alapja, hogy három fő kategóriát képeztünk, amely során
készítünk natúr pálinkát, készítünk fahordós érlelésű pálinkát, valamint
gyümölcsökkel, fűszerekkel ágyas párlatokat. Itt ma a második főkategória a
fahordós érlelésűt mutatom be. Mint már említettem a Sárgamuskotály szőlőből
készült pálinkák, tapasztalataink szerint kedvelik a fahordós érlelést, jól
illeszkedik illat és íz világukba. Maga a szőlő valószínűleg Elő-Ázsiából
került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már
a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények
között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el savait sem, mivel az
ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és
legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja. Ősi pontusi fajta a
georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a
Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is
termeszthették. Ma Magyarországon 410 ha nagyságú termőterületén
Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több
termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának. Bármely talajféleségen jól
érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre. Pálinkája borával
ellentétben nem igazán ismert, de különösen kedvelt az illatos fajták között.
Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes
iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így
megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde,
fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen.
Bora önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik, ez a pálinkájára nem
jellemző. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a pálinkája szépen harmonizál, így a jövőben jelentős
szerepet játszhat. A tiszta muskotály pálinkák élettartamáról még
nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta
jelenléte kedvező, ettől aztán igen közkedveltté teszi. Mindenkinek csak
javasolni tudom, hogy bátran nyúljon hozzá, bár nem könnyű alapanyagot szerezni
e fajtából. Ennek a pálinkának az akácfahordós érlelést választottam, amelytől
zöldessárga színt kap az érlelés során.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése