Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 17., vasárnap

Oregánóval Ágyas Sárgamuskotály Szőlő Törkölypárlat 2013.



301.

2013/0217

AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY

 
  Oregánós sárgamuskotály szőlő
  Üvegben érlelve
 
 
 Ahogy az elmúlt napokban ígértem ma bemutatásra kerül a Sárgamuskotály Törkölypálinkámnak a harmadik tagja, amely az Ágyas főkategóriában szerepel, annak okán, hogy ízesítésként beágyaztam a párlatba egy kis csalafintaságot, amely ezúttal nem gyümölcs, nem aszalvány, hanem fűszer, még pedig a nálunk is ismert Szurokfű, vagy éppen közismertebb nevén az Oregánót. Magáról az alap italról az elmúlt két napban igyekeztem szinte minden fontosat közreadni, így ezúttal nem erről írnák, illetve beszélnék, hanem arról a fűszerről, amellyel az ízesítést elvégeztem. Igazi hazájának tulajdonképpen Görögország tekinthető, fő értéke aromaesszenciája, a napsütéses nyár bódító illata, a tavaszi-nyári ételek nélkülözhetetlen fűszere. Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen nagy múltra tekint vissza. Első előfordulását és használatát általában az ókori görögök idejére tesszük, de az újabb kutatások szerint már i. e. 3000 környékén használták az asszírok. Annyi azonban bizonyos, hogy az oregánó széles körben való elterjesztéséért már tényleg a görögök felelősek. A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Ebből a történetből és a növény termőterületéből született a fűszer neve: Oregano. Amiből az oros a hegyet, ganos pedig az örömöt jelenti. De nem csak örömöt és boldogságot kötötték ehhez a fűszerhez. Az ókorban a jószerencse, az egészség, a tisztaság és a becsület jelképe is ez a fűszernövény volt. Épp ezért egy sor, különböző népszokás is kötődött hozzá. Görögországban az ifjú pár fejére oregánókoszorút tettek, hogy boldog házasságuk legyen, valamint a sírokra is gyakorta tettek ágakat vagy ültettek fölé bokrot, így őrizve az elhunyt békéjét. Úgy tartották, hogy ha valaki alvás előtt ebből a fűszerből köt koszorút a fejére, akkor szép álmai lesznek, vagy ha szintén elalvás előtt bekeni magát oregánóval, akkor álmában megláthatja a jövendőbelijét. Nekünk ma egy sokkal praktikusabb oldala adja az okot, amiért ebbe a párlatba belekerült. Ez a praktikus ok, pedig nem más, mint az, hogy a természetben előforduló legerősebb antibiotikum. A középkorban, pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését. Fogyasszuk mi is kis mennyiségben, ha szükségét látjuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése