Herbarium Librum
Árvacsalánfélék Családja
Origanum vulgare
Oreganó
Őszintén szólva, ezt a növényt nem ismertem korábban,
csak amikor egykor táncosként közel egy hónapot töltöttem Olaszországban, akkor
ismerkedtem meg vele, akkor fedeztem fel különleges aromáit a gasztronómiában.
Persze újra hazaérkezve, itthon élve, mint minden más magyar én is
megfeledkeztem erről, és csak az utóbbi időben kerestem elő, amikor már nem is
annyira a konyhában, hanem sokkal inkább az ital kultúrában szándékoztam felhasználni.
Azért van, amit érdemes erről a növényről alaposan megjegyeznünk. Géncentruma,
őshazája a Földközi-tenger medencéjében lehetett; ma már megtalálható Európa és
Ázsia nagy részén, sőt már Észak-Amerikában is. Sziklás erdőkben, különösen
irtásokon, erdő szélén vadon is előfordul. Igazi hazája valószínűleg Görögország
aromaesszenciája, a napsütéses nyár bódító illata, a tavaszi-nyári ételek
nélkülözhetetlen fűszere az oregánó. Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen
nagy múltra tekint vissza. Első előfordulását és használatát általában az ókori
görögök idejére tesszük, de az újabb kutatások szerint már i. e. 3000 környékén
használták az asszírok. Annyi azonban bizonyos, hogy az oregánó széles körben
való elterjesztéséért már tényleg a görögök felelősek. A mitológia szerint az
oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette
volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Ebből a történetből és a
növény termőterületéből született a fűszer neve: Oregano. Amiből az oros a hegyet,
ganos pedig az örömöt jelenti. De nem csak örömöt és boldogságot kötötték ehhez
a fűszerhez. Az ókorban a jószerencse, az egészség, a tisztaság és a becsület
jelképe is ez a fűszernövény volt. Épp ezért egy sor, különböző népszokás is
kötődött hozzá. Görögországban az ifjú pár fejére oregánókoszorút tettek, hogy
boldog házasságuk legyen, valamint a sírokra is gyakorta tettek ágakat vagy
ültettek fölé bokrot, így őrizve az elhunyt békéjét. Úgy tartották, hogy ha
valaki alvás előtt ebből a fűszerből köt koszorút a fejére, akkor szép álmai
lesznek, vagy ha szintén elalvás előtt bekeni magát oregánóval, akkor álmában
megláthatja a jövendőbelijét. Az ókorban már termesztették az oregánót, ennek
ellenére a mai napig megtalálható a görög hegyvidék napsütötte oldalain a vad
oregánó is - amit akár csak az őseik - a görög pásztorok most is előszeretettel
etetnek meg a juhokkal, kecskékkel, így téve ízletesebbé a tejüket, húsukat. A
növény adta íz és a benne sejtett boldogságfaktor mellett, az oregánó sikeréhez
az is hozzájárult, hogy az ókori orvosok felfedezték, hogy különféle betegségek
gyógyítására, kezelésére alkalmas. Hippokratész például fertőtlenítőszerként
használta, az ókori Egyiptomban tartósítószerként és különféle mérgek
ellenszereként alkalmazták. Ezt a szokást aztán a mérgezésben szintén
nagymester rómaiak is boldogan tovább folytatták, s egészen a középkorig
gyakorta alkalmazták az oregánót mérgezések megelőzésére vagy kezelésére.
Megelőzésre – a kor logikáját figyelembe véve – jó példa, hogy mérges kígyók
ellen is oregánóval szórták fel a házat. A görögök után, a - minden jót
továbbéltető - rómaiak is kipróbálták, megkedvelték és meghonosították az
oregánót. Ahogy nőttön nőtt a Birodalom, úgy terjed el az oreganó használata is
Európa-szerte. A középkorra gyakorta alkalmazott és a köznép által igen kedvelt
gyógynövénnyé vált az oregánó. Ugyan használták húsok, halak és bor
fűszerezéséhez, mégis leginkább a népi gyógyászatban vették hasznát. A
szétrágott levelekkel reumát, fogfájást, emésztési zavarokat gyógyítottak,
valamint köhögéscsillapítóként alkalmazták. Ezek mellett készítettek belőle
szerelmi bájitalt is, amivel hódítani lehetett, vagy a meglévő kapcsolatot
megerősíteni. Az oregánó Kínába a középkorban működő fűszerúton jutott el, ahol
szinte kizárólag csak gyógynövényként használták. Láz enyhítésére, hányás,
hasmenés gyógyítására, sárgaság ellen alkalmazták. Angliában nem csak főztek és
gyógyítottak vele, hanem a tubákba való dohányt is ezzel illatosították. Annak
ellenére, hogy Angliában sokat használták, az oregánót a második világháború
előtt alig ismerték az Egyesült Államokban. A Dél-Olaszországban állomásozó
amerikai katonák fedezték fel az ízét, aromáját, s az ő közvetítésükkel várt
ismertté az Újvilágban. A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van
vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne
kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és
hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és
jótékonyan hat az emésztésre is. Ezen kívül enyhíti a megfázásos tüneteket,
kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. Az oregánóolajjal
kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr. Gyógyhatása mellett egyes vidékeken
festésre is használják, de mint fűszer is megállja a helyét; nemcsak ételek,
hanem likőrök és borok ízesítésére is kiváló. Sokakat az a tévhit riaszt el az
egészségesebb táplálkozástól, hogy ami egészséges az finom biztosan nem lehet.
Különösen hazánkban él ez a nézet, mivel mi magyarok szeretjük a változatos
ízeket. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, néhány jól megválasztott fűszerrel nem
csak az ételek ízét tudjuk pikánsabbá tenni, hanem szervezetünk immunrendszerét
is erősíthetjük. Hazánkban szomorúan tapasztalható megszokás, hogy az
ételeinket sokszor csak sóval, borssal és paprikával ízesítjük. Pedig igen
széles tárháza van az érdekes és egészséges fűszereknek. A sót pedig, ami
hazánkban nem kis mértékben van túladagolva az ételeinkben, kiválthatjuk
például kakukkfűvel, petrezselyemmel vagy azzal a fűszerrel, amire most egy
kicsit bővebben kitérünk, az oregánóval. Azt viszont már biztos kevesen tudják,
hogy itthon is használatos már igen régóta. Nagyszüleink leginkább a majoranna
alternatívájaként alkalmazták. Van több magyar elnevezése is, úgy, mint
szurokfű, vadmajoranna vagy balzsamfű. Azzal, pedig végképp kevesen vannak
tisztában, hogy az oregánó már hosszú évezredek óta gyógynövényként is
bizonyít. Az orvostudomány egyre inkább visszatér az alapokhoz. Ennek
köszönhetően tüzetesen vizsgálják és kutatják, sőt már évek óta használják az oregánó egyes
alkotóelemeit a modern gyógyászatban is. Az oregánó egyik igen
aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Egerekkel végrehajtott kísérletek során
bizonyságot nyert, hogy a béta-kariofillén megváltoztatja bizonyos sejtek
működését, ezáltal csökkentve a testünkben gyulladást okozó anyagok kibocsátását.
Ez igen ígéretesen hangzik, mert reményt nyújthat a jövőben olyanoknak, akik a
bélfal gyulladásával járó betegségben szenvednek, például Colitis Ulcerosában
vagy Crohn-betegségben. A karvakrol a természetben található legerősebb
antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. A vizsgálatok szerint 26-szor erősebb, mint a
műtőkben fertőtlenítésre használatos szintetikus fenolok. Gomba
és mikrobaellenes tulajdonságait in vitro kísérletekben is bizonyította, ahol számos gombafaj és
baktérium (pl. Salmonella, Escherichia coli, Candida) ellen bizonyult
hatásosnak. A Földön
található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás
az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a
mangán található meg benne, nagyobb mennyiségben. Magas
A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns,
magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek
energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában. De súlyosabb gyomorproblémák, például a Crohn-betegség tüneteinek
csökkentésére is kitűnően alkalmas. Befejezésül csak javasolni tudom minden
kedves olvasómnak, és hallgatómnak, hogy bátran nyúljon ehhez a fűszer
gyógynövényhez, mind az ételeink elkészítésénél, mind pedig, különleges
likőrjeink elkészítésénél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése