Herbarium Librum
Rózsafélék Családja
Malus Sylvestris
Granny Smith Alma
Az almafa kultúrája
Európában már a fiatal kőkor óta kimutatható. Az antik görögök már a különböző
fajtákat is ismerték, azután Aphrodité aranyalmája a szerelem és a termékenység
jelképe lett. A többnyire vegetáriánus rómaiaknál az étkezés végét jelezte. A
mondák és a mitológia bizonyos jó és rossz jelentőséget tulajdonít az almának.
Régebben gömb alakja miatt a tökéletesség, a középkorban az érzékiség és az
ősbűn jelképe volt. Nemesítését a XVII. századi Franciaországban kísérelték meg
először. Az alma az a gyümölcs, mely a legtöbbet szerepel irodalomban.
Gondoljunk csak Évára, aki leszakítja a tudás fájáról, Paris almával jutalmazza
Szép Helénát, Hófehérke a mérgezett almától merül mély álomba és Tell Vilmos
almát nyilaz le fia fejéről. Összegezve: az alma végigkísérte egész
történelmünket! Többféle formájú, kerek, hosszúkás, többféle színű piros, zöld,
sárga, ezek keveréke létezik. Ízük fajtánként változik, a savanykástól a
mézédesig bármilyen lehet. A világon az almának mintegy hétezer nevesített
fajtája ismeretes. A legismertebbek ezek közül: Jonatán, Golden, Starking,
Idared, Éva, Jonagold, Granny Smith. Magyar embernek az igazi alma piros, sőt
az asszociációs játékokban az alma szóról egyből a piros szín jut eszünkbe, a
piros színhez pedig ösztönösen az almát "képzettársítjuk". A magyar
televíziókban éveken át sulykolt blend-a-med alma - a fogorvosok kedvence -
tényleg zöld, a fajta neve Granny Smith , magyarul Kovács
nagyi. Az 1799-es születésű névadó nagymama lánykori (esélyegyenlőségi
újmagyarul: születési) neve Maria Ann Sherwood Anglia déli részén élt. 19
évesen összeházasodott Thomas Smith-szel, majd mindketten a mezőgazdaságban
dolgoztak, nyolc gyerekük született, nagyon szegények voltak. A kormány
akkoriban farmgazdálkodáshoz értő családokat toboroz Ausztrália benépesítésére.
A család öt élő gyermekével útra kelt, s Ausztráliában sikeres
gyümölcstermesztőkké váltak. Ausztrál kertjükben, a feltehetőleg francia cider
magjáról kelt zöld alma 1868-ban már biztosan létezik, a neve: Smith magonca.
Bemutatják egy országos mezőgazdasági és kertészeti kiállításon, ahol a legjobb
főzőalma díjat nyeri. 1870-ben meghal Maria Ann Smith. 1895-ben azután az
ausztrál gyümölcsszakértők is rájönnek, hogy kincs van a kezükben, telepítik és
exportálják a nagyi fajtáját, az 1920-as évekre Amerikában is ismertté válik,
azóta pedig valódi sztár az almafajták között. Nagyszerű az íze, lédús a húsa,
egy-egy gerezd belőle a gyümölcssaláták és édességek legszebb dísze. Meghámozva
sem utolsó a látvány, mert a legtöbb almafajtával szemben lassan barnul a húsa.
Citromos bedörzsöléssel még ezen is lehet javítani, ha fontos, hogy hófehér
maradjon a szeletelt alma. Húsz éve a Greni nálunk is népszerű fajta lett,
mindenkit elvarázsolt lenyűgözően lédús húsa. Azonban a termesztőknél időközben
kiderült, hogy a hosszabb tenyészidőt szereti, így a magyar tavasz és ősz túl
rövid számára. A nyarunk viszont túl meleg, a zöld almák kipirulnak a napos
oldalon. Ennek ellenére a magyar boltok is tele vannak Granny Smith almával,
ennek azonban legalább a fele külföldi - télen a mediterrán országokból, nyáron
a déli féltekéről érkeznek a szállítmányok. Ma a déli félteke
legjelentősebb fajtája, világviszonylatban pedig a 4. legnagyobb mennyiségben termesztett almafajta.
Sikerét a zöld héjszín mellett leginkább annak köszönheti, hogy hosszú ideig tárolható. Szabályozott légterű tárolóban 9-10
hónapig jó minőségben eltartható. Hosszú tenyészidejű, igazi „téli” almafajta. Magyarországon
október végén szüretelhető, de ha késői a kitavaszodás és ősszel korán jönnek a
fagyok, nem tud beérni. Ez is jelzi, hogy nem igazán érzi otthon magát a magyar
ökológiai körülmények között. A szüret időzítése ennél a fajtánál is, mint
minden téli almánál, nagyon fontos. Optimális időpontban szüretelve, és azonnal
hűtőtárolóba helyezve, az utóérése nagyon lassú lesz, köszönhetően annak, hogy nagyon
kicsi a fajta gyümölcseinek etiléntermelése. A tárolóból kivéve is kemény húsú,
ropogós marad, és a héja megőrzi zöld színét. A héja vastag, ez is hozzájárul a
jó tárolhatósághoz, felületén fehér paraszemölcsök találhatók. Az optimális szüreti időpont meghatározásához
elsősorban a gyümölcsök keményítőtartalmát kell vizsgálni. Akkor kell szedni,
amikor a keményítő lebomlása elkezdődött, és a magház körül már nincs
keményítő. Ekkor viszont nem szabad késlekedni, mert ha túl későn szedjük, a
tárolás során a héja sárga színű lesz. A metaxénia jelenségével számolni kell A
későn szedett gyümölcsök héja sárga színű. Márpedig a zöld almának zöld héjúnak
kell lenni. A déli féltekéről érkező gyümölcsök mindig meg is felelnek ennek a
követelménynek, hiszen olyan termőhelyeken termesztik azokat, ahol az ökológiai
feltételek optimálisak, emellett régóta ismerik a termesztéstechnológiájuk speciális
elemeit. Európában azonban a ’Granny Smith’ gyümölcsei nagyon gyakran piros
fedőszínt kapnak, és most érkeztünk el a címben feltett kérdéshez, hogy ez
vajon mitől van. A jelenség fő oka a metaxénia, amit a környezeti hatások felerősítenek.
Az almafajták önmeddők, tehát pollenadó fajtát fajtákat kell hozzájuk telepíteni
az ültetvényben. Ha a pollenadó fajta genetikailag öröklött tulajdonságai nagymértékben
eltérnek a megporzott fajta tulajdonságaitól, előfordul, hogy a pollenadó fajta
jellemzői megjelennek a megporzott fajta gyümölcsein. Ezt a jelenséget hívjuk metaxéniának.
Ha tehát a zöld alma mellé piros gyümölcsű fajtát teszünk megporzónak, a zöld
alma felületén is megjelenik a piros szín. Ezt erősítheti, ha a klíma nem optimális
a fajta számára, ha valamilyen stressz éri a fákat, például hőstressz, erős
napsugárzás, illetve, ha a szüreti időpont előtt meleg nappalokat túlságosan
hűvös éjszakák követnek. A piros szín kialakulásához napfényre is szükség van.
A fák koronájának belsejében kevésbé tapasztaljuk a gyümölcsökön a piros
fedőszín kialakulását, mint a korona külső részén. Ha a gyümölcs felületére
levelek tapadnak, amelyek eltakarják a napot, az eltakart részen nem alakul ki
a piros szín. A pollenadó fajták kiválasztásának fő szempontjai, hogy a
megporzó fajtával együtt virágozzanak, és ne legyenek inkompatibilisek, tehát
ténylegesen megtermékenyítse a pollenadó a megporzandó fajtát. Ezek szerint a
szempontok szerint megvizsgálva ajánlanak a szakkönyvek pollenadókat. A ’Granny
Smith’ ajánlott pollenadói között minden szakkönyvben ott van a ’Jonathan’, a
’Red Delicious’ és még néhány piros gyümölcsű fajta. Ezekkel társítva
valószínűleg meg fog jelenni a piros fedőszín a gyümölcsökön. Ha el tudjuk adni
a „zöld” almát halványpiros bemosódással a felületén, akkor nyugodtan válasszuk
ezeket pollenadónak. Ugyanolyan savanykás, kemény húsú, ropogós almák lesznek ezek
is, mint a teljesen zöld héjúak. Az igazsághoz tartozik persze, hogy a
metaxénia minden gyümölcsjellemzőre hat, de erre még visszatérünk. A javasolt
pollenadók között ott van a sárga gyümölcsű ’Golden Delicious’ is, ha el
akarjuk kerülni a metaxénia pirosító hatását, akkor ezt válasszuk. A déli féltekén
nem tudom, hogy milyen fajtákat használnak pollenadóként, félő, hogy nálunk
ismeretleneket. Európában van a ’Granny Smith’-en kívül más zöld héjú fajta is
(’Summer Granny’,
’Baujade’), de ezek a közeli rokonság miatt nem
alkalmasak hozzá pollenadónak. A régi magyar almafajták között is vannak zöld
héjúak, pl. ’Ponyik alma’, ’Miskolci kormos’, ’Szacsvai tafota’. Érdemes lenne
megvizsgálni, hogy ezek esetleg alkalmasak-e a ’Granny Smith’ mellé
pollenadónak. Ha igen, akkor is felmerül az a probléma, hogy ezek gyümölcseinek
manapság nincs piaci értéke. A másik lehetőség, hogy fajtatiszta ’Granny Smith’
ültetvénybe díszalmát (vadalmát) ültetünk pollenadóként, de ehhez ki kell
választani a megfelelő genotípust. A metaxénia minden gyümölcsjellemzőre hat A
metaxénia bizonyítottan nemcsak a szín megváltoztatásában jelentkezik, hanem
egyéb gyümölcsjellemzőkre is hat. A kocsányhossz, a gyümölcsök alakja, a
húskeménység, sőt kismértékben a beltartalmi értékek is megváltozhatnak a
pollenadó hatására. Ha egy gömb alakú gyümölcsöket nevelő fajta mellé harang
alakú gyümölcsöket nevelő fajtát teszünk pollenadóként, annak is kissé harang
alakúak lesznek a gyümölcsei. Egy hosszú kocsányú fajta megporzóként meg tudja
növelni egy rövid kocsányú fajta gyümölcseinek kocsányhosszát.
Még egy megjegyzés a végére: Magyarországon gyakran korán szedett és még
zöld héjszínű ’Golden Delicious’ fajtakörhöz tartozó fajták gyümölcseit
árusítják „zöld” almaként, amelyek héjszíne éretten sárga, és a napos oldalon
gyakran halványpiros bemosódás van, ami ezeknél a fajtáknál elfogadott, sőt
tetszetősebbé teszi a gyümölcsöket. A zölden szedett ’ ’Golden’ alma héján
azonban nincsenek fehér paraszemölcsök, és az íze is egészen más, mint az igazi
zöld almáé. Nem kevésbé mellékes az a tulajdonsága sem, hogy a Granny Smith almafák gyorsan nőnek, tehát
szemvillanás alatt szedhetsz majd magadnak ízletes gyümölcsöket róla. Valamint
azt is megemlíthetjük, hogy ez a fajta alma könnyen termeszthető védőszerek
nélkül is. A Granny Smith almákat szinte bármire lehet használni
étkezésre vagy desszertként. Erős, ropogós héja van. A kellemes kesernyés íze
elég sokoldalúvá teszi ahhoz, hogy szinte bármivel meg lehessen sütni. Porzási
partnerként a Fuji, a Gala vagy a Yellow Delicious, Gloster, Idared almát
ajánljuk. A legtöbb kertészet magasabb, vékonyabb, ágak nélküli törzseket árul.
Évekbe telhet, míg ezek gyümölcsöt teremnek, és általában nem olyan termékenyek
mire megnőnek. Figyelj rá, hogy olyan fát vegyél, ami meg van metszve, és úgy
van nevelve, hogy elágazó struktúrája legyen. Ez a folyamat több munkát, és egy
évvel több várakozást igényel, de drámai a különbség, amit utána tapasztalsz. Megfelelő
gondozással, már az első szezonban szedhetsz magadnak gyümölcsöket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése