Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 23., szombat

Granny Smith Alma Natúr Gyümölcs pálinka 2013.



306.

2013/0222

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
  Granny Smith Alma
  üvegben érlelve
 
 
 A hagyomány szerint úgy tartjuk, hogy ilyenkor télvíz idején már inkább a pálinkafőzdékben a szőlőtörkölyök, a borseprők, és a némi hibával elkészült borok főzése folyik. A gyümölcsök dömpingje már lezajlott. Én azért szeretnék egy kicsit rácáfolni erre a hagyományra, és felhívni a kedves pálinkabarát társadalom figyelmét arra, hogy a késő érésű almák, illetve a késői érésű vadgyümölcsöktől nem kell félni és ezek cefrézéséhez bátran nyúlhatunk ebben az időszakban is. Természetesen olyan cefréző helyiséggel kell bírnunk, amely fűthető, hogy az erjedés végbe is menjen. Az almafajták mindig is a kedvenceim közé tartóztak, és gyakorlatilag nincs is olyan este, amelyet ha otthon töltök, hogy lefekvés előtt egy almát ne fogyasztanák el. A világon az almának mintegy hétezer nevesített fajtája ismeretes. Ennek okán úgy gondoltam, hogy ideje külön egyre többféle fajtát kipróbálnom pálinkakészítés ürügyén. Az sem mellékes tény, hogy a szőlő mellett ez a fajta gyümölcs az, amelyhez könnyen, és viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, sőt ehhez akár egész évben is nemcsak a szüret idején. Hiszen korszerű hűtőházakban remekül eltarthatóak, akár a friss nyár eleji gyümölcsök megjelenéséig is. A legismertebbek ezek közül: Jonatán, Golden, Starking, Idared, Éva, Jonagold, Granny Smith. Azt azért ne felejtsük el, hogy akár csak a személyautó esetében, ugyanúgy az alma esetében is a magyar embernek az igazi alma piros, sőt az asszociációs játékokban az alma szóról egyből a piros szín jut eszünkbe, a piros színhez pedig ösztönösen az almát "képzettársítjuk". Ez is egy olyan fajta hagyomány, amelyet érdemes megváltoztatni, felülírni. A magyar televíziókban éveken át sulykolt, blend-a-med alma - a fogorvosok kedvence - tényleg zöld, a fajta neve Granny Smith , magyarul Kovács nagyi. A Granny Smith egy igen késő érésű fajta, és mint ilyen igen magas cukortartalommal is képes bírni, amely a cefrekészítés legfontosabb meghatározó elve. Nagyszerű az íze, lédús a húsa, egy-egy gerezd belőle a gyümölcssaláták és édességek legszebb dísze. Meghámozva sem utolsó a látvány, mert a legtöbb almafajtával szemben lassan barnul a húsa. Meglepően hálás gyümölcsfajta, amely már cefrézéskor is megmutatkozik. Pálinkája, pedig szinte a legjobbak közé sorolható. Most először készítettük el pálinkáját, de biztos vagyok benne, hogy lesz folytatása.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése