306.
2013/0222
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Granny Smith Alma
üvegben érlelve
A hagyomány szerint úgy tartjuk, hogy ilyenkor
télvíz idején már inkább a pálinkafőzdékben a szőlőtörkölyök, a borseprők, és a
némi hibával elkészült borok főzése folyik. A gyümölcsök dömpingje már
lezajlott. Én azért szeretnék egy kicsit rácáfolni erre a hagyományra, és
felhívni a kedves pálinkabarát társadalom figyelmét arra, hogy a késő érésű
almák, illetve a késői érésű vadgyümölcsöktől nem kell félni és ezek
cefrézéséhez bátran nyúlhatunk ebben az időszakban is. Természetesen olyan
cefréző helyiséggel kell bírnunk, amely fűthető, hogy az erjedés végbe is
menjen. Az almafajták mindig is a kedvenceim közé tartóztak, és gyakorlatilag
nincs is olyan este, amelyet ha otthon töltök, hogy lefekvés előtt egy almát ne
fogyasztanák el. A világon az almának mintegy hétezer nevesített
fajtája ismeretes. Ennek okán úgy gondoltam, hogy ideje külön egyre többféle
fajtát kipróbálnom pálinkakészítés ürügyén. Az sem mellékes tény, hogy a szőlő
mellett ez a fajta gyümölcs az, amelyhez könnyen, és viszonylag olcsón hozzá
lehet jutni, sőt ehhez akár egész évben is nemcsak a szüret idején. Hiszen
korszerű hűtőházakban remekül eltarthatóak, akár a friss nyár eleji gyümölcsök
megjelenéséig is. A legismertebbek ezek közül: Jonatán, Golden, Starking,
Idared, Éva, Jonagold, Granny Smith. Azt azért ne felejtsük el, hogy akár csak
a személyautó esetében, ugyanúgy az alma esetében is a magyar embernek az igazi
alma piros, sőt az asszociációs játékokban az alma szóról egyből a piros szín
jut eszünkbe, a piros színhez pedig ösztönösen az almát
"képzettársítjuk". Ez is egy olyan fajta hagyomány, amelyet érdemes
megváltoztatni, felülírni. A magyar televíziókban éveken át sulykolt,
blend-a-med alma - a fogorvosok kedvence - tényleg zöld, a fajta neve Granny
Smith , magyarul Kovács nagyi. A Granny Smith egy igen késő
érésű fajta, és mint ilyen igen magas cukortartalommal is képes bírni, amely a
cefrekészítés legfontosabb meghatározó elve. Nagyszerű az íze, lédús a húsa,
egy-egy gerezd belőle a gyümölcssaláták és édességek legszebb dísze. Meghámozva
sem utolsó a látvány, mert a legtöbb almafajtával szemben lassan barnul a húsa.
Meglepően hálás gyümölcsfajta, amely már cefrézéskor is megmutatkozik.
Pálinkája, pedig szinte a legjobbak közé sorolható. Most először készítettük el
pálinkáját, de biztos vagyok benne, hogy lesz folytatása.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése