302.
2013/0218
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Zweigelt szőlő
Üvegben érlelve
A mai nappal is folytatom a törkölypálinkák bemutatását. Ezúttal azonban
nem fehér szőlő törkölyét mutatom be, hanem egy vörös szőlőét. Ennek is már
hagyománya van, mert tavaly is elkészítettem belőle a párlatomat. Igaz
versenyre nem neveztem be sehol sem, de így egy év után is megállapíthatóan jó
kis párlatok születek belőle. Azért frissítés képen néhány szót, illetve
gondolatot ejtsünk magáról a szőlőről is. Ausztriában előállított hibrid
borszőlőfajta. Nevét nemesítőjéről Dr. F. Zweigeltről kapta. A szomszédos
Ausztriában jelentős felületen termesztik. A század elején a Kékfrankos és a
Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő. Állami minősítést több,
mint 20 évvel ezelőtt kapott és azóta jelentős karriert befutó fajta.
Honosítása után nálunk szinte minden vörösborszőlőt termelő borvidékre
elkerült. Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus bort ad. Hosszú érlelésre
ritkán alkalmas. Színanyagban gazdag, lágy karakterű és kellőképpen gazdag
cseranyagokban. A Kékfrankost jól kiegészíti hiszen rokonok. Így természetesen
a mi borvidékünkön is, a mi hegyközségünkön is megtalálható ez a fajta. Azt
talán csak kevesen tudják, hogy ennek a vörös borszőlőfajtának a magjából
olajat préselnek, amely nagyon fontos az egészséges szervezet számára. Zöldes-arany szín, igazi jellegzetes
szőlőillat és kellemes íz jellemzi ezt a nagyra becsült olajat. A vörös
Zweigelt szőlő magjából készült olaj sokkal értékesebb a fehérnél, a benne lévő
OPC (oligomer procianidinok) tartalomnak köszönhetően. 200 kg nyers
szőlőtörköly ad kb. 15 kg tiszta szőlőmagot, melyből a legjobb esetben 1 liter
Pödör szőlőmagolaj nyerhető. 100% természetes, szűretlen olaj, minőségi,
szigorúan ellenőrzött és tisztított osztrák kék Zweigelt szőlőmagból,
hagyományos kézimunkával hidegen sajtolva. Egyedülállóságát annak köszönheti,
hogy a magot azon a bizonyított hőmérsékleten tároljuk, amin az megőrzi
kifogástalan minőségét. Nem avasodik, nem szárad ki és védett a kártevőktől, így
garantáljuk, hogy hetente, egész éven át azonos minőségben lehet hozzájutni. E
törkölypálinkában is megtalálhatók a magok, és a magokból kifőzött olajok,
amelyek egy részét sikerül a párlat átmenteni. Párlata is ritkán készül
önállóan, általában házasításban készítik, de így önmagában én mégis jobban
kedvelem, mert egyedi illata, karaktere bekúszik az orrunkba és sokáig ott is
marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése