Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 19., kedd

Zweigelt Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



302.

2013/0218

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
  Zweigelt szőlő
  Üvegben érlelve
 
 
 A mai nappal is folytatom a törkölypálinkák bemutatását. Ezúttal azonban nem fehér szőlő törkölyét mutatom be, hanem egy vörös szőlőét. Ennek is már hagyománya van, mert tavaly is elkészítettem belőle a párlatomat. Igaz versenyre nem neveztem be sehol sem, de így egy év után is megállapíthatóan jó kis párlatok születek belőle. Azért frissítés képen néhány szót, illetve gondolatot ejtsünk magáról a szőlőről is. Ausztriában előállított hibrid borszőlőfajta. Nevét nemesítőjéről Dr. F. Zweigeltről kapta. A szomszédos Ausztriában jelentős felületen termesztik. A század elején a Kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő. Állami minősítést több, mint 20 évvel ezelőtt kapott és azóta jelentős karriert befutó fajta. Honosítása után nálunk szinte minden vörösborszőlőt termelő borvidékre elkerült. Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus bort ad. Hosszú érlelésre ritkán alkalmas. Színanyagban gazdag, lágy karakterű és kellőképpen gazdag cseranyagokban. A Kékfrankost jól kiegészíti hiszen rokonok. Így természetesen a mi borvidékünkön is, a mi hegyközségünkön is megtalálható ez a fajta. Azt talán csak kevesen tudják, hogy ennek a vörös borszőlőfajtának a magjából olajat préselnek, amely nagyon fontos az egészséges szervezet számára. Zöldes-arany szín, igazi jellegzetes szőlőillat és kellemes íz jellemzi ezt a nagyra becsült olajat. A vörös Zweigelt szőlő magjából készült olaj sokkal értékesebb a fehérnél, a benne lévő OPC (oligomer procianidinok) tartalomnak köszönhetően. 200 kg nyers szőlőtörköly ad kb. 15 kg tiszta szőlőmagot, melyből a legjobb esetben 1 liter Pödör szőlőmagolaj nyerhető. 100% természetes, szűretlen olaj, minőségi, szigorúan ellenőrzött és tisztított osztrák kék Zweigelt szőlőmagból, hagyományos kézimunkával hidegen sajtolva. Egyedülállóságát annak köszönheti, hogy a magot azon a bizonyított hőmérsékleten tároljuk, amin az megőrzi kifogástalan minőségét. Nem avasodik, nem szárad ki és védett a kártevőktől, így garantáljuk, hogy hetente, egész éven át azonos minőségben lehet hozzájutni. E törkölypálinkában is megtalálhatók a magok, és a magokból kifőzött olajok, amelyek egy részét sikerül a párlat átmenteni. Párlata is ritkán készül önállóan, általában házasításban készítik, de így önmagában én mégis jobban kedvelem, mert egyedi illata, karaktere bekúszik az orrunkba és sokáig ott is marad.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése