801.
2015/0201
AQUAVINICUM
LIKŐR
BORSEPRŐ
Mézes Fűszeres Csokoládé
üvegben érlelve
Ezen a vasárnapi reggelen sem kellett különösebben
kapkodni. Így aztán kényelmesen közösen megreggeliztünk, majd felkészültünk a
szentmisére, ahová ezúttal a családból hárman mentünk el. Innen hazaérkezve
neki álltam átgondolni, hogy vajon még milyen likőrt is lenne érdemes
elkészíteni, amelyet még eddig, nem csináltam meg sohasem. A tervezett likőr
család 10 tagúra volt elképzelve, de aztán most mégis úgy gondoltam, hogy még
kettőt elkészítek ráadásként. Ha pedig már így döntöttem, akkor ki is kell
találnom a megfelelő italokat. Az ebéd kiválóra sikeredett, a ragadós kakas
pörkölt meg is adta a megfelelő ihletett, no meg a mellé elfogyasztott jó kis
vörös bor, amelynek csokoládés ízei ki is alakították bennem az ihletett.
Mindeddig a borseprő alapanyaghoz nem nyúltam, nem is igazán a likőrnek való
alapanyag, de egy próbát érdemes végbevinni vele. A két éves fehér borseprő
illatos sima italú alapanyag, amelyet jól lehetett kezelni. Kézbe is vettem
elsőként a vaníliát, majd következett a csavar, a meglepetés ebben az italban
és az ágyazást felolvasztott tejcsokoládéval folytattam. Reszeltem bele némi
kis narancshéjat, majd következett a nádcukor és az akácméz felolvasztása,
visszahűtése, és az italba töltése. A neves borász szakemberek úgyis mindig az
italban a csokoládés jegyeket keresik, ebben a likőrben legalább biztos, hogy
megtalálható lesz. A
csokoládéról, mint az élet egyik bűnös öröméről szinte csak rosszat hallhatunk,
pedig kis mértékben nemcsak hogy orvosság, de valóságos csodagyógyszer.
Hatékony segítséget nyújt a különböző betegségek megelőzésében,
csillapításában, és megszüntetésében. A magas - 60-70%-os - kakaótartalmú
csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az
infarktus és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kitűnő
köhögéscsillapító is egyben. A sötét étcsokoládé kakaótartalma legalább 50
%-os, és nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is,
amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és
E-vitamin. És még valami: theobromin, amely görögül annyit
tesz, mint az istenek eledele. A csokoládéban található theobrominnak
köszönhetően érezhetően javul a hangulatunk, boldognak érezhetjük magunkat. Ha
pedig ezek a hatásokat egy kis pálinkával társítjuk, akkor garantált a kiváló
hangulat.