796.
2015/0127
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Alma
üvegben érlelve
Nyilvánvalóan, úgy, hogy a hét egy munkanappal
rövidebb, rögvest szebb színben tünteti fel az egész előttünk álló hetet.
Nyilvánvalóan ezek nem nagy dolgok, hanem igen csak apróságok, de éppen ezekben
a részletekben van elrejtve az apróság, amely derűsebbé teszi a világot. Egy
kis kóstolóval meg is leptem a főnökömet, majd a főzdében a szokásos karbantartási
munkákat végeztem el, mivel egyenlőre, még mindig nem volt annyi munka, hogy
érdemes legyen az üstöket beindítani. Munka után hazaérkezve egyértelműen a
tegnap elkészített töltelékek füstölése volt a fő feladat, de azért
természetesen nem feledkezhettem meg arról sem, hogy a kitűzött likőr család
esedékes tagját is el kellett készítenem. A konkrét feladat elvégzése előtt
kicsit belekukkantottam a statisztikákba is, ahol érdekes dolgokat sikerült
felfedeznem. Leginkább az szúrt szemet, hogy ezen a napokon az elmúlt évek
során szinte mindig vadgyümölcsökből készült italokat állítottam elő:
viaszszilva, szilváskökény, illetve tiszta kökény. Az is feltűnt, hogy
mindhárom esetben a natúr változat elkészítése esett erre a napra. Ennek okán
ma e napnak a mintasorát sikeresen megszakítottam azzal, hogy a natúr helyett
likőr kategóriát készítek el, és a vadgyümölcsök helyett ezúttal egy
hagyományos gyümölcs készül el, majd és ez, pedig nem más, mint az alma. Az
alma likőr nem olyan ismeretlen és ritka, hogy a közvélemény ne ismerje.
Természetesen ezúttal is, mint a bevezetőmben is említettem az apró
részletekben rejtőzködik meg a lényeg. Ez lényeg, pedig az alapanyag
fűszerezettségében található meg. Az alma klasszikusan fahéjjal, szegfűszeggel
párosítható, de én ezeket a fűszereket már felhasználtam másik gyümölcs likőrök
ízesítéséhez. A választás ezért éppen egy nem annyira közismert, de azért
különleges fűszerre esett, amely ezúttal az ánizs volt. Az angolok már a ruhákat is ánizsmaggal
illatosították. Sőt, annyira népszerű és értékes fűszer volt, hogy 1305-ben
megvámolták az ánizsmag-kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London Bridge
javítási költségeit.
Gyümölcsleveseket és vadételeket is ízesíthetünk vele. A párna alá tett
ánizsmag megvéd a rossz álmoktól! Ha, pedig ez így van, akkor annál valósabb
dolog, hogy likőrünkben elfogyasztva sokkal jobb álmokat hoz ránk, mintha csak
a fejünk alá raknánk. Ezért bátran ajánlom azoknak, akik szívesen aludnának
jókat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése