Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 1., vasárnap

Mézes Fűszeres Alma Ágyas Gyümölcs Likőr 2015.



796.

2015/0127


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Fűszeres Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 Nyilvánvalóan, úgy, hogy a hét egy munkanappal rövidebb, rögvest szebb színben tünteti fel az egész előttünk álló hetet. Nyilvánvalóan ezek nem nagy dolgok, hanem igen csak apróságok, de éppen ezekben a részletekben van elrejtve az apróság, amely derűsebbé teszi a világot. Egy kis kóstolóval meg is leptem a főnökömet, majd a főzdében a szokásos karbantartási munkákat végeztem el, mivel egyenlőre, még mindig nem volt annyi munka, hogy érdemes legyen az üstöket beindítani. Munka után hazaérkezve egyértelműen a tegnap elkészített töltelékek füstölése volt a fő feladat, de azért természetesen nem feledkezhettem meg arról sem, hogy a kitűzött likőr család esedékes tagját is el kellett készítenem. A konkrét feladat elvégzése előtt kicsit belekukkantottam a statisztikákba is, ahol érdekes dolgokat sikerült felfedeznem. Leginkább az szúrt szemet, hogy ezen a napokon az elmúlt évek során szinte mindig vadgyümölcsökből készült italokat állítottam elő: viaszszilva, szilváskökény, illetve tiszta kökény. Az is feltűnt, hogy mindhárom esetben a natúr változat elkészítése esett erre a napra. Ennek okán ma e napnak a mintasorát sikeresen megszakítottam azzal, hogy a natúr helyett likőr kategóriát készítek el, és a vadgyümölcsök helyett ezúttal egy hagyományos gyümölcs készül el, majd és ez, pedig nem más, mint az alma. Az alma likőr nem olyan ismeretlen és ritka, hogy a közvélemény ne ismerje. Természetesen ezúttal is, mint a bevezetőmben is említettem az apró részletekben rejtőzködik meg a lényeg. Ez lényeg, pedig az alapanyag fűszerezettségében található meg. Az alma klasszikusan fahéjjal, szegfűszeggel párosítható, de én ezeket a fűszereket már felhasználtam másik gyümölcs likőrök ízesítéséhez. A választás ezért éppen egy nem annyira közismert, de azért különleges fűszerre esett, amely ezúttal az ánizs volt. Az angolok már a ruhákat is ánizsmaggal illatosították. Sőt, annyira népszerű és értékes fűszer volt, hogy 1305-ben megvámolták az ánizsmag-kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London Bridge javítási költségeit. Gyümölcsleveseket és vadételeket is ízesíthetünk vele. A párna alá tett ánizsmag megvéd a rossz álmoktól! Ha, pedig ez így van, akkor annál valósabb dolog, hogy likőrünkben elfogyasztva sokkal jobb álmokat hoz ránk, mintha csak a fejünk alá raknánk. Ezért bátran ajánlom azoknak, akik szívesen aludnának jókat.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése