798.
2015/0129
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Kajszibarack
üvegben érlelve
Továbbra sem nagyon akar a helyzet megváltozni a
főzdében és a pálinka készítés helyett a hordók mosásában merül ki a
kapcsolatom a szakmával. Természetesen vigasztalom is magamat, hogy mindez
szerves része a pálinkakészítésnek, és hamarosan újra begyújthatók a finomító
üstök alá. Közben azért oda-oda gondolok Mátrafüredre, ahol éppen ezen a napon
zajlik a borainknak, és pálinkáinknak a bírálata. Az év első versenye sok
örömet nem hozott számunkra az egyetlen árva ezüsttel, de reméljük, hogy
hamarosan fordul a kocka, és beindul az éremgyártás ebben az évben is. Persze
azt is tudom, hogy a tavalyi eredményeinket nem lesz könnyű túl szárnyalni, egy
részt azért, mert a tavalyi gyümölcsök azért nem azt a minőséget képviselték,
másrészt azért, mert a tavaly elnyert 135 oklevél azért elég magasra tette a
lécet erre az évre. Ezt a mennyiséget 23 versenyen sikerült abszolválni, és a
másik öröm az volt, hogy nem volt olyan verseny, amelyen ha elindultunk nem
nyertünk valamit. A munkából hazaérkezve a szokásos feladatnak gyürköztem neki,
még pedig a likőr sorozat egy újabb tagjának az elkészítéséhez. A gyümölcsök
szépen fogynak a palettáról, már mint a hagyományosak, a legnagyobb kedvenc
azonban még vissza volt és ez nem más, mint kajszibarack. Elővéve egy tavalyi
kajszibarack pálinkánkat elsőként természetesen a vaníliával sóztuk meg, majd
következett a különlegesség, amelyet bele akartunk csempészni az
italharmóniába, és ez e likőr esetében a kurkuma lett. A további lépések már a
megszokott rendben történt, vagyis belekerült az akácméz és egy kis nádcukor
is, hogy az italnak azért valóban likőrös hatása legyen. Különc gyümölcsünk a sárgabarack: színe,
édes-savanykás íze, összetéveszthetetlen aromája a déligyümölcsökhöz hasonlóan
a napfény melegét idézi, lekvárként üvegbe zárva a téli napokon is. A kurkumát Kínától
Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért
tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként
is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket,
és remekül használható a pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a
faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a
kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Aki, pedig
ebből a likőrből sokáig iszogat az garantáltan hosszúra nyúlt fiatalságnak fog
örvendezni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése