Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 3., kedd

Mézes Fűszeres Kajszibarack Ágyas Gyümölcs Likőr 2015.



798.

2015/0129


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Fűszeres Kajszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 Továbbra sem nagyon akar a helyzet megváltozni a főzdében és a pálinka készítés helyett a hordók mosásában merül ki a kapcsolatom a szakmával. Természetesen vigasztalom is magamat, hogy mindez szerves része a pálinkakészítésnek, és hamarosan újra begyújthatók a finomító üstök alá. Közben azért oda-oda gondolok Mátrafüredre, ahol éppen ezen a napon zajlik a borainknak, és pálinkáinknak a bírálata. Az év első versenye sok örömet nem hozott számunkra az egyetlen árva ezüsttel, de reméljük, hogy hamarosan fordul a kocka, és beindul az éremgyártás ebben az évben is. Persze azt is tudom, hogy a tavalyi eredményeinket nem lesz könnyű túl szárnyalni, egy részt azért, mert a tavalyi gyümölcsök azért nem azt a minőséget képviselték, másrészt azért, mert a tavaly elnyert 135 oklevél azért elég magasra tette a lécet erre az évre. Ezt a mennyiséget 23 versenyen sikerült abszolválni, és a másik öröm az volt, hogy nem volt olyan verseny, amelyen ha elindultunk nem nyertünk valamit. A munkából hazaérkezve a szokásos feladatnak gyürköztem neki, még pedig a likőr sorozat egy újabb tagjának az elkészítéséhez. A gyümölcsök szépen fogynak a palettáról, már mint a hagyományosak, a legnagyobb kedvenc azonban még vissza volt és ez nem más, mint kajszibarack. Elővéve egy tavalyi kajszibarack pálinkánkat elsőként természetesen a vaníliával sóztuk meg, majd következett a különlegesség, amelyet bele akartunk csempészni az italharmóniába, és ez e likőr esetében a kurkuma lett. A további lépések már a megszokott rendben történt, vagyis belekerült az akácméz és egy kis nádcukor is, hogy az italnak azért valóban likőrös hatása legyen. Különc gyümölcsünk a sárgabarack: színe, édes-savanykás íze, összetéveszthetetlen aromája a déligyümölcsökhöz hasonlóan a napfény melegét idézi, lekvárként üvegbe zárva a téli napokon is. A kurkumát Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Aki, pedig ebből a likőrből sokáig iszogat az garantáltan hosszúra nyúlt fiatalságnak fog örvendezni.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése