299.
2013/0215
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Sárgamuskotály szőlő
üvegben érlelve
Azt is mondhatnám, hogy folytatom a különleges
alapanyagú párlatok bemutatását, de az igazság az, hogy ez az alapanyag már nem
olyan különleges, hiszen évek óta elkészítem már ebből az adott pálinkánkat. A
szőlő a Rigóvár hegyen, északra néző dűlőben termett, pontosan a pincészetünk
felett, mintegy negyven méterrel. A meredek domboldalon művelt egyes gordon
mindig nagyon szép szőlőt terem, amely magas cukortartalommal, és karakteres
savtartalommal párosul. Minden évben a szüretben is részünk lehet, hiszen a
birtok tulajdonosa a sógorom és a bátyja, így a húgom révén, aki a pincészetünk
tagja, tulajdonképpen saját termésnek is nevezhetjük. Persze nem csak a
szüretben, hanem magában a szőlőfeldolgozásában, a must kezelésében és a
borkészítésben is aktívan részt veszünk. Később természetesen a kóstolások sem
maradnak el. A sárgamuskotály nagyon ritka a mi hegyközségünk
területén, így a sógorom bátyja a borával rendszeresen szép sikereket ér el a
borversenyeken. Ez a szőlő az egyik legrégebbi európai
szőlőfajta, napjaink egyik divatos fajtája, amelyből egyre többet telepítenek.
Dél-Franciaországból származik, és a leggyakrabban Lunel és Frontignan városok
közelében találkozhatunk vele. Az utóbbi években több borvidéken kísérleteznek
ezzel a fajtával, például a Balaton környékén és az Ászás-Neszmélyi Borvidéken
is. Puha héja miatt meglehetősen rothadékony. Mustja közepes cukor- és
savtartalommal bír. Levelei fűrészes szélűek, fürtjei hengeresek és vállasak.
Bogyói a napos oldalon rozsdásodnak. Sárgászöld szemei kicsik és gömbölyűek,
vastag de puha héjúak, lédúsak, ropogósak, finom muskotályos ízűek. Főképp
Tokajban terem, ahol száraz és édes iskolázású borokat egyaránt készítenek
belőle, de felhasználják Tokaji Aszu és Tokaji Szamorodni készítésénél is.
Rendkívül gyümölcsös jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és
illatban bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Félédes, vagy édes minőségi
bort készítenek belőle. E tendenciák ellenére a sógorom bátyja száraz bort készített
belőle, én pedig az édes törkölyét otthon megerjesztve készítem el belőle a
törkölypálinkáját, amelyben a muskotályos jelleg nagyon szépen kidomborodik. A
párlat szereti a pihentetést és az érlelést, ízvilága a chardonnayhoz
közelíthető. Pár hónap múlva szép törkölypálinka palackozható belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése