792.
2015/0123
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Cseresznye
üvegben érlelve
Ismét elérkeztünk a hétvége kapujába, vagyis
pénteki napot kezdtünk meg. Ilyenkor már mindenkit izgalom kerülget, főként, ha
tudja, hogy a hétvégén izgalmas események várnak rá. Nálunk azért szinte minden
hétvégén történik valami emlékezetes esemény. Vagy családi ünneplés, vagy
borkóstolás, esetlegesen éppen pálinkakóstolás, arról már nem is beszélve, hogy
bál, valamint éppen egy gasztronómiai esemény. Azt már tudtuk, hogy az Ongai
pálinkaversenyen nyertünk valamit, bár azt konkrétan nem közölték, hogy mit, de
így mehettünk volna a Lillafüredi gálára, de sem mi, sem a főnököm nem akart
menni. Ránk ugyanis egy családi meglepetés születésnapi buli várt, hiszen
pincészetünk egyik tagja a kisebbik húgom nevezetesen éppen a 40.
születésnapját töltötte be ezen a napon. Sőt, ezentúl még egy szekszárdi
jótékonysági bálba is hivatalosak voltunk, így aztán a hétvége elég sűrűnek ígérkezett.
A sógorom már izgult is ezen a napon, hogy mindent elő tudjon megfelelően
készíteni, hogy a meglepetés valóban meglepetés legyen, ezért aztán többször
fel is hívott, hogy egyeztessen velem. Munka után a pincészetembe igyekeztem és
rögtön neki álltam a mai napra betervezett likőröm elkészítésének. A második
tagja a sorozatnak a cseresznyepálinkámból készült el. Az előzőhöz hasonlóan
itt is a pálinkába elsőként cseresznyebefőttből helyeztem bele a gyümölcsöt,
majd következett a vanília és a kardamon belehelyezése. Ezzel már el is
árultam, ennek az italomnak a főfűszere ezzel a kardamon lett. A végén még a
felolvasztott nádcukort és akácmézet is az üvegbe raktam, majd jó alaposan
össze is ráztam, hogy megkezdődjön benne az érlelődés száz napja. Talán azt
kevesen tudják, hogy a kardamon a világ legdrágább fűszere. Már a neve is elárulja, hogy a kardia (szív) és
amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria
kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamomi vagy
kardamomum néven ismerjük. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a
fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés
esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Mi
ezúttal ezt a tulajdonságát szeretnénk figyelembe ajánlani, és minden
szívpanaszra kismértékben tudjuk javasolni. Leginkább az érzelmi válságok
gyógyítására különösen alkalmas.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése