788.
2015/0119
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Besztercei Szilva
üvegben érlelve
Sohasem szerettem a hétfőket, de ez a hétfő
különösen kellemetlen érzésekkel, és emlékekkel fog bevonulni életünkbe. Éppen
ezért nem is nagyon akarok ezekre a dolgokra szavakat, illetve még csak
gondolatokat sem pazarolni. Kora reggel már Szekszárdra indultam, hogy feladjam
a futárszolgálattal a pálinka és bormintáinkat a Mátrafüredi versenyre. Onnan
hazaérkezve természetesen a munkahelyemre siettem. Sajnos ott sem nagyon
dobódhattam fel, mert munka az nem igazán volt kilátásban csak egy-kettő
elvétve, de még így is szerencsések lehetünk, mert a többi bérfőzde már gyakorlatilag
leállt. Munka azért akad más is a fődében, mint a főzés, főként, ha már a
sajátommal is végeztem. Olyankor ott vannak a cefrés hordók, amelyek
tisztításának is neki kell állni. Besztercei szilvacefrém volt, amelyet ezúttal
ledesztilláltam. Tulajdonképpen ez az igazi hagyományos gyümölcs pálinka, amely
leginkább elterjedt felénk is, és a kajszibarack után a második
legelterjedtebb. A
szilva, a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A szilva
említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták - például a
zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei - jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül,
azaz "zölden" pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes,
pirosas és sárgás változatok. Ha becsukjuk a szemünket, akkor bizony már
érezzük is a szánkban az ízét. A képlet persze azért nem ennyire egyszerű a
nemesítések korában, amikor tízesével jönnek létre új és újabb fajták, illetve kerülnek
piacainkra a távoli Ázsia gyümölcsei is. Összesen mintegy kétezer fajtája
ismerhetünk. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni.
Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is.
Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is
megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően
júliustól egészen októberig tart. Most mégis a mi hagyományos fajtánkból
készítettünk italt, amely már szinte észrevétlenül itt él környezetünkben.
Minél később érik be, annál magasabb cukortartalommal rendelkezik, már ha nem
olyan év van, mint a tavalyi, ahol a rengeteg csapadék hullik, és ez bizony még
szilvacefre alkoholtartalmán is meglátszott. A beltartalmáról csak három hónap
múlva tudunk nyilatkozni, addig reméljük a legjobbat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése