Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 22., csütörtök

Besztercei Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2015.



788.

2015/0119


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Besztercei Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
Sohasem szerettem a hétfőket, de ez a hétfő különösen kellemetlen érzésekkel, és emlékekkel fog bevonulni életünkbe. Éppen ezért nem is nagyon akarok ezekre a dolgokra szavakat, illetve még csak gondolatokat sem pazarolni. Kora reggel már Szekszárdra indultam, hogy feladjam a futárszolgálattal a pálinka és bormintáinkat a Mátrafüredi versenyre. Onnan hazaérkezve természetesen a munkahelyemre siettem. Sajnos ott sem nagyon dobódhattam fel, mert munka az nem igazán volt kilátásban csak egy-kettő elvétve, de még így is szerencsések lehetünk, mert a többi bérfőzde már gyakorlatilag leállt. Munka azért akad más is a fődében, mint a főzés, főként, ha már a sajátommal is végeztem. Olyankor ott vannak a cefrés hordók, amelyek tisztításának is neki kell állni. Besztercei szilvacefrém volt, amelyet ezúttal ledesztilláltam. Tulajdonképpen ez az igazi hagyományos gyümölcs pálinka, amely leginkább elterjedt felénk is, és a kajszibarack után a második legelterjedtebb. A szilva, a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A szilva említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták - például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei - jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül, azaz "zölden" pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Ha becsukjuk a szemünket, akkor bizony már érezzük is a szánkban az ízét. A képlet persze azért nem ennyire egyszerű a nemesítések korában, amikor tízesével jönnek létre új és újabb fajták, illetve kerülnek piacainkra a távoli Ázsia gyümölcsei is. Összesen mintegy kétezer fajtája ismerhetünk. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart. Most mégis a mi hagyományos fajtánkból készítettünk italt, amely már szinte észrevétlenül itt él környezetünkben. Minél később érik be, annál magasabb cukortartalommal rendelkezik, már ha nem olyan év van, mint a tavalyi, ahol a rengeteg csapadék hullik, és ez bizony még szilvacefre alkoholtartalmán is meglátszott. A beltartalmáról csak három hónap múlva tudunk nyilatkozni, addig reméljük a legjobbat.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése