536.
2014/0325
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Besztercei szilva
szilvafával érlelve
Az egyre hűvösödő reggelek némi aggodalommal
töltenek el gondolom nemcsak engem, hanem mindenkit, akinek gyümölcsfa áll az
udvarán, vagy a birtokán. A szőlészetben még szerencsére nem tenne nagy kárt,
mert annak életnedvei éppen hogy beindultak, viszont a rengeteg csonthéjás
gyümölcsfa már teljes virágba van borulva. Az őszibarackok rózsaszín virággal,
a japán cseresznye lilavirággal, a kökény egyszerűségében is szép hófehér
virággal pompázik. A hétvégén a polgármester asszonnyal folytatott megbeszélés
alapján az idei bátai falunapra pálinkaversenyt is szerveznénk, így ezen a
napon megkezdtem ennek az előkészületeit. Ami mellett persze azért az üstben is
rotyogtattam egy-két hordó cefrét. Ma pedig, amikor gyümölcsoltó boldogasszony
ünnepét is üljük folytatom a tegnap elkezdet szilva pálinka család bemutatását
még pedig a saját fájával érlelt változattal. Természetesen nagyon sokan
kérdezik tőlem, amikor egy-egy érmezett párlatomról beszámolok, hogy a fahordós
érlelést hogyan végzem el. Nem is kicsit lepődnek meg akkor, amikor megtudják,
hogy nem is fahordóban, hanem üvegben történik az érlelés, és fa chip, amely az
érlelést végzi. Szilvafa esetében igazán könnyű a dolgunk, mert a fája
rendkívül gyorsan és határozottan kontaktusba lép az alkohollal, és szinte
napok alatt megfesti a natúr pálinkát vörösessárga színével. Ilyenkor mindig
elmondom azt is, hogy mindig élő ágat alkalmazzunk chip készítéshez, amelynek
mérete akkora legyen, hogy a pálinkába elmerülhessen. Első lépésként a kéreget,
vagy úgy is nevezhetnénk, hogy a parakambiumot eltávolítjuk. Ahogyan a növény
első évében tápanyagszállító sejteket tartalmazó felbőrt is, amelyet a következő
évtől paraszövet vált fel. Az érleléshez a szijácsra sincsen szükségünk, így
azt is eltávolítjuk egészen a kambiumig. A kambium: az évgyűrűhalmaz legkülső rétege; közvetlenül a háncsrétegtől
kezdődően évente fejlődő, osztódó szövetréteg (az új évgyűrű). A tél végétől, a
nedvkeringés megindulásától kezd osztódni, fejlődni és ez a folyamat az ősz végéig
tart. Fejlődése nem egyenletes. Csapadéktól, talajnedvességtől függő. Tavasszal
a legintenzívebb, nyáron lelassuló és a novemberi fagyok beköszöntével lassan
leáll. Ebből látható, hogy ilyenkor a legjobb a fával történő érlelést
elvégezni, csak az idejét kell figyelemmel követni, nehogy túlzott legyen a fa
anyaga a párlatunkban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése