557.
2014/0415
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Tombácz Alma
üvegben érlelve
Nagyhéten az ember önkéntelenül is nagy dolgokat
szeretne végbe vinni, de hát a mai modern világunkban vajon mi is számít
nagydolognak? A tömegkommunikáció fejlődésével pillanatok alatt minden
információ eljut egyik helyről a világ másik legtávolabbi helyére is. Titok
szinte nem létezik, ha nem is tudjuk de látnak bennünket műholdakon, hallanak
bennünket mobiltelefonon, csak éppen a háttérben meghúzódnak, és addig, amíg az
árral együtt úszol mehetsz, csak akkor emelnek ki, ha szembe kezdesz el úszni.
Persze most sokan feltehetik a kérdést, hogy vajon mindez, hogy jön ide egy
pálinkafőző írásaihoz, amelyekkel munkáit vezeti be a világba? Hát úgy, hogy ma
egy olyan különleges gyümölcsből készült pálinka családot szeretnék figyelembe
ajánlani, amelyből biztos vagyok benne, hogy vagy egyáltalán nem készítettek
még pálinkát, vagy csak nagyon kevesen, esetleg csak a múltban. Úgy-e a
gyümölcstermesztést is elérték a modern technológiák, a nemesítések
legújabbjai. Csakhogy ezáltal olyan régi fajtákat áldoznak be a haladás
oltárán, amelyek valódi hungarikumok, amelyeket dédszüleink még olyan
természetességgel termesztették és fogyasztották, mint a tejet, amelyet reggel
az istállóban fejtek. A Tombácz alma az a fajta, amelyből a cefrét készítettem,
még pedig hála a bőséges termésnek egyedül házasítás nélkül. Gondolom, hogy
sokan még csak nem is hallottak erről a fajtáról, amely egykor nagyobb
dicsőségnek örvendett, mint manapság. Szerencséjére mondva olyan almafajtáról
beszélünk, amely az emberrel ellentétben képes száz évet is könnyedén megélni.
Az a fa, amelyről a gyümölcsöt szedhettem olyan ötven év körüli, de köszöni
szépen kiváló egészségnek örvend, és évről-évre ontja mázsányi gyümölcseit. Valószínűleg Szegedről vagy ennek közeli vidékéről
származik, itt elterjedt, ősi helyi fajta, de a nálunk megtalálható is
bizonyítja, hogy egykor Dél-Magyarországon sokkal elterjedtebb lehetett. Ez az
almafajta átmenetet képez a nyári és a téli almafajták között. És talán éppen
ezért mi nagyon szeretjük. Feldolgozása nem okoz nagy gondot, mert éretten
nagyon gyorsan megpuhul, de mindenképpen ajánlott a ledarálása, pépesítése, és
illatanyagainak alapos feltárása ahhoz, hogy valóban fajtajelleges, kiváló
egyedi almapálinkát nyerhessünk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése