554.
2014/0412
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Vadőszibarack
üvegben érlelve
Az elmúlt napokban, de talán minden túlzás nélkül
mondhatom, hogy az elmúlt hetekben is leginkább a szőlő gyümölcs
feldolgozásából származó termékeket mutattam be. Közismert tény, hogy gyönyörű
szép hazánk tájai nagyon különbözőek, ahogyan különbözőek az ott található
talajok, ahogyan változik a napsütéses órák száma, vagy éppen csapadék
mennyiségének eloszlása. Ezek azok a tényezők, amelyektől az egyes vidékek már
a múltban elnevesültek, elhíresültek. Az egyes gyümölcsfajták nyilvánvalóan más
talajt, más éghajlatot kívánnak, ezek egymásra találása után az adott tájegység
és a gyümölcsfajta immár közös karriert, siker utat jár be. A szekszárdi
borvidék nyilvánvalóan a kiváló szőlőjéről nevesült el, így nem véletlen, hogy
ezekből készült termékeink lesznek az egyes versenyeken a legsikeresebbek.
Emellett azonban egykor barackjairól is nevezetes volt kis településünk Báta,
és szinte a fél országból jártak ide vásárolni, vagy éppen a szedd magad akció
keretében. Mégis ezúttal nem ezekről a nemesített őszibarackfajtákról fogok
írni, hanem egy ezeknél sokkal régebbi fajtáról, amelyet felénk is, és másút
is, kicsit közönségesen parasztbaracknak hívnak. Több évben is készítettem
ebből a fajta félig vadgyümölcsből cefrét és pálinkát, amelyekkel elég szép
sikereket is el tudtam érni. Régen nagy divatja volt ennek a fajta gyümölcsnek,
ezért is kapta a parasztbarack elnevezést, mostanra a kiskerti szőlők, és
gyümölcsösök visszaszorulásával az elmúlt évtizedekben kis híján eltűnt a
köztudatból, de az utóbbi években talán éppen a pálinka kultúra fellendülésével
ismét divatba jött, ismét termesztésbe fogták. Azt azonban talán kevesen
tudják, hogy származását tekintve magyar eredetű, Kecskeméten, az Alsószéktó egyik
kertjében kialakult természetes hibrid fajtáról van szó, a XX. Század elejéről.
Jellemzői közé tartózik, hogy a termőhely iránt nem igényes, még parlagokban is
képes teremni, ha nem is rendszeresen, de mindenképpen bőven. Ellenálló képességét
figyelembe véve, a levéltetvekkel szemben ellenálló, de a levélfodrosodás és a
monília iránt közepesen érzékeny, viszont a fagynak jól ellenáll. Koronája
közepes növekedésű. Igen jól termékenyül, és augusztus második felétől a
szőlővel egy időben érik. Gyümölcsének különleges zamata a vadgyümölcsökre
jellemző, íz, zamat anyagokat birtokol. Ínyenceknek ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése