Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 21., hétfő

Vadőszibarack Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2014.



554.

2014/0412


AQUAVINICUM

NATÚR

VADGYÜMÖLCS



  Vadőszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Az elmúlt napokban, de talán minden túlzás nélkül mondhatom, hogy az elmúlt hetekben is leginkább a szőlő gyümölcs feldolgozásából származó termékeket mutattam be. Közismert tény, hogy gyönyörű szép hazánk tájai nagyon különbözőek, ahogyan különbözőek az ott található talajok, ahogyan változik a napsütéses órák száma, vagy éppen csapadék mennyiségének eloszlása. Ezek azok a tényezők, amelyektől az egyes vidékek már a múltban elnevesültek, elhíresültek. Az egyes gyümölcsfajták nyilvánvalóan más talajt, más éghajlatot kívánnak, ezek egymásra találása után az adott tájegység és a gyümölcsfajta immár közös karriert, siker utat jár be. A szekszárdi borvidék nyilvánvalóan a kiváló szőlőjéről nevesült el, így nem véletlen, hogy ezekből készült termékeink lesznek az egyes versenyeken a legsikeresebbek. Emellett azonban egykor barackjairól is nevezetes volt kis településünk Báta, és szinte a fél országból jártak ide vásárolni, vagy éppen a szedd magad akció keretében. Mégis ezúttal nem ezekről a nemesített őszibarackfajtákról fogok írni, hanem egy ezeknél sokkal régebbi fajtáról, amelyet felénk is, és másút is, kicsit közönségesen parasztbaracknak hívnak. Több évben is készítettem ebből a fajta félig vadgyümölcsből cefrét és pálinkát, amelyekkel elég szép sikereket is el tudtam érni. Régen nagy divatja volt ennek a fajta gyümölcsnek, ezért is kapta a parasztbarack elnevezést, mostanra a kiskerti szőlők, és gyümölcsösök visszaszorulásával az elmúlt évtizedekben kis híján eltűnt a köztudatból, de az utóbbi években talán éppen a pálinka kultúra fellendülésével ismét divatba jött, ismét termesztésbe fogták. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy származását tekintve magyar eredetű, Kecskeméten, az Alsószéktó egyik kertjében kialakult természetes hibrid fajtáról van szó, a XX. Század elejéről. Jellemzői közé tartózik, hogy a termőhely iránt nem igényes, még parlagokban is képes teremni, ha nem is rendszeresen, de mindenképpen bőven. Ellenálló képességét figyelembe véve, a levéltetvekkel szemben ellenálló, de a levélfodrosodás és a monília iránt közepesen érzékeny, viszont a fagynak jól ellenáll. Koronája közepes növekedésű. Igen jól termékenyül, és augusztus második felétől a szőlővel egy időben érik. Gyümölcsének különleges zamata a vadgyümölcsökre jellemző, íz, zamat anyagokat birtokol. Ínyenceknek ajánlom.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése