312.
2013/0228
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Vörös Bikavér Törköly Szőlővel Ágyas
üvegben érlelve
Ma egy olyan párlatot mutatok be, amelyet
mostohagyermek módjára kicsit elfelejtettem a nyáron, amikor úgy-e azért van
munka bőségesen. Ezt a párlatot alapvetően nem kellet desztillálni, hiszen egy
kész pálinkába ágyaztam bele a gyümölcsöt, amellyel egy új párlat született.
Egy üvegben hajtottam végre ezt a műveletet, és aztán kissé meg is feledkeztem
róla a többi között. Akkor került csak elő nagy meglepetésemre, amikor most
napokban olyan párlatokat kerestem, amelyeket házi bírálattal lezsűrizhetünk.
Így aztán örömmel nyugtáztam ennek meglétét. A párlat alapja bikavér
törkölypálinka, amelyet még a tavalyi év elején készítettem el. A vörös bikavér
törköly vezér szőlője, pedig nem más, mint a kadarka. Ez a fajta gyümölcs igen
ritka és különleges. Valamikor az ország nagy részén termett, ma azonban már új
klónjai vannak, amelyek révén egy sokkal nagy szemübb, sokkal ízletesebb szőlő
született meg. Örömömre van részem benne dolgozni, és bizony szüret táján
szívesen szemezgeti ezt az ember, igaz rendkívül kényes mind az időjárásra,
mind a gombabetegségekre. A kadarka
az utóbbi étvizedben szinte nemzeti üggyé vált, a magyar fogyasztók nagy
előszeretettel vásárolják. A szőlőfajta a pinot noir-hoz hasonlóan
viszonylag kevés tannint gyűjt, bora savhangsúlyosnak mondható. A sokszor
áttetsző szín, karcsúbb test azonban kárpótlást nyer a gazdag, fűszeres
illattól, sima struktúrától és a szép savaktól. Az igazán koncentrált kadarka
izgalmas, kedves, bársonyos és elegáns. Nem tartozik a hosszú érlelésre
szánható borok közé, 2-3 éves korában már eléri csúcsát, ezt követően 1-2 éven
belül célszerű elfogyasztani. Kedvelt összetevője különféle házasításoknak.
Fűszeressége kis mennyiségben is sajátos jelleget ad a bornak. A legszebb
kadarkák kétséget kizáróan Szekszárdi borvidéken teremnek, ahová mi is tartozunk,
és talán nem árulok el titkot vele, hogy a szekszárdi nagy borászok is tőlünk
vásárolják ezt a szőlőt. Az új telepítéseknél szinte minden termelő számol
vele. A következő évtizedben várhatóan még inkább megnő iránta a kereslet. A
világ borpiacán is különleges színfolt lenne, érdemes megismerni legjobb
termelőit. Ebbe a törkölypálinkába egy magnélküli csemegeszőlőt helyeztem
ágyként, amelyet úgy vásároltam. A vörös szőlőtől gyönyörű szép barna színe, és
lekerekedett íz, zamatvilága született.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése