307.
2013/0223
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Citromhéjas Merlot Törköly
üvegben érlelve
A hétvégéken azért mindig jobban van kicsit időm
pálinkáimmal foglalkozni, így azon is gondolkodni, hogy vajon milyen
különlegességet lehet még kipróbálni az ízek, a zamatok, az illatok világában.
Természetesen nem csupán a puszta fizikai, kulináris élvezetek miatt teszem
mind ezeket, hanem azért is, mert a megszületendő párlatok, illetve pálinkák
beltartalmilag olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek az érzékiségen túl,
egészségesek is, hiszen nem azért kell fogyasztanunk ezeket az italokat, hogy
alkoholos mámorba kerüljünk, hanem azért is, hogy egészségünket javítsuk. Ezért
aztán ma egy olyan kombinációt alkalmaztam, amelytől azért nagy reményeket
várok. Általában a sok törköly, borseprő, illetve borpárlat, amelyet
elkészítünk natúr, vagy fahordós érlelésnek van alávetve, viszont kevesebb
esély van ágyas érlelésnek. Ezúttal azonban mégis ezt tettem meg. Mivel az
alappárlat egy vörös szőlő törkölye a Merlot szőlőé. Természetesen nehogy
valaki azt higgye, hogy az a hiedelem, hogy ágyasnak a rosszabb párlatokat
rakjuk igaz, mert ezúttal is egy nagyon kiváló és finom merlot törkölypálinkát
választottam alapjául a citromhéj ágynak. Gondolom, hogy sokan felkapják a
fejüket arra, hogy vajon a kettő házasításából mi születhet meg. Ilyenkor
télvíz idején a C vitaminra szervezetünknek nagyon nagy szüksége van hiszen az
emberi szervezet nem képes tárolni a C vitamint, ezért folyamatosan pótolnunk
kell azt. A hidegen ágyazott párlatban a vörös szőlő pozitív hatásai mellé úgy
gondolom, van alapja a citrom kiváló tulajdonságainak párosítása, amelytől
pikáns illatok és ízek születhetnek. Bár a citrom rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, a héja
fűszernek, míg leve inkább ízesítőnek tekinthető. A citromnak emésztésserkentő
és gyomorerősítő hatása is van. Fontos tudni, hogy a citromban lévő C-vitamin
magasabb hőfokon lebomlik, ezért 40 C-fokosnál melegebb alapanyagba ne
helyezzük különben elveszítjük vitaminjait és ásványi anyagait. Érdekesség,
hogy Teofrastus i. e. 310-ben a citrom belsejének főzetéről azt írta, hogy
ellenszere minden mérgezésnek. Plinius, a híres római természettudós a citromot
kígyómarás ellen vélte hatásosnak, míg Avicenna, a kezdeti középkor neves
orvosa szívbetegségek gyógyítására ajánlotta. Ezek után én is jó szívvel
ajánlom ezen italt megkóstolásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése