311.
2013/0227
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Cabernet franc
eperfahordóban érlelve
A tegnap bemutatott párlat érlelt változatát
szeretném a mai napon bemutatni. Egy ideig tulajdonképpen dilemmában voltam
azzal kapcsolatban, hogy végezzek-e érlelést, vagy ágyazást ezzel a pálinkával
kapcsolatban, mert annyira jellegzetes illat és aroma anyagai vannak, hogy
szinte vétek azt bármivel is megváltoztatni. Aztán még is úgy gondoltam, hogy
egy kis enyhe eperfahordós érlelést megkísérlek vele remélhetőleg, hogy az mind
színében, mind háttér illatában jól fog illeni az eredeti párlatnak. Egy héttel
ezelőtt körülbelül elkezdtem folytatni a fahordós érlelés szakmai alapjainak
taglalását, amelynek folytatásaként a derítés szerepét mutatnám be a párlat
életében. A gyakorlatban használt derítőszerek két csoportba sorolhatók.
Megkülönböztetünk oldható és oldhatatlan derítőanyagokat. Az oldható
derítőanyagok közé soroljuk a fehérjetartalmú derítőszereket, valamint fehérje
alapú derítőszerek kicsapására alkalmas tannint. A fehérjék alkohol hatására
laza pehely formájában kicsapódnak, koagulálnak. E közben a derítendő anyagot
részben magukba zárják, részben pedig adszorpció révén felületükön megkötik. Az
így létrejött terjedelmes csapadék szűréssel már könnyen eltávolítható a
pálinkánkból. Még egy fontos tényező befolyásolhatja, hogy mennyire lesz
sikeres a szűrés ez a hűtés, ugyanis minél alacsonyabb hőmérsékleten hajtjuk
végre, annál hatásosabb lesz. Az egyes cefrék fehérje tartalma változó
némelyekben sokkal több található, mint a másikban, így az előbbiek hamarabb be
is opálósódnak, főleg, ha a pálinka alkoholtartalma 50% alá csökken.
Természetesen a mai gyakorlat, hogy pálinkáinkat az érlelési idő végén visszább
gyengítjük, hogy jobban élvezzük az illatokat, aromákat, ilyenkor azt
desztillált, illetve lágy vízzel kell elvégeznünk és csak apró lépésekben nem
egyszerre hirtelen, mert felborul a pálinka struktúrája. Manapság már az is
divat lett a vörös törkölyök esetében, hogy azt kimagozzák, és mag nélkül
végzik el a desztillálást. Őszintén megvallva én ezt nem támogatom, mert a
pálinkánk sterilizálását jelentené, a szőlő, és a törkölye is a magjával együtt
élvezhető, és ráadásul a benne megtalálható elemek, vitaminok elengedhetetlenül
szükségesek a szervezetünk számára. Úgy, hogy én továbbra is azt javaslom, hogy
kis mennyiségben, kulturált pálinkafogyasztás felér fél egészséggel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése