310.
2013/0226
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cabernet franc
üvegben érlelve
Egy 50 hektáros szőlészetben nem lehet elég korán
elkezdeni a munkálatokat, már, mint odakint a terepen. A Rózsa 2001 Kft.-nél
immár évek óta megszokott trend, hogy a metszés munkálatait mindig a Cabernet
franc egyes függönyében kezdjük meg. Nem állíthatom, hogy ez a legkönnyebb
metszésű szőlő, sőt talán a legkeményebb, és ilyenkor, amikor még a
nedvkeringés annyira nem indul meg, szinte acélosan kemény. Bizony jó
csuklóval, és jó szerszámokkal kell bírni ahhoz, hogy egy nyolc órás műszakot
az ember végig csináljon. Ráadásul nagyon magas is az ültetvény, mert a
harminc-negyven éves tárcsázás a teraszokon az egyik oldalon erősen elhordta a
földet a bakhát mellől. És, ahogy a szüretet minden évben itt fejezzük be, úgy
itt is indul meg az élet a szőlőben. Michael
Broadbent írta le nem oly régen, hogy úgy érzi, megtalálta a cabernet franc igazi
hazáját, mégpedig Villányban. Kétséget kizáróan Villányban ez a fajta az,
amelyik a legönállóbb karaktert tudja felmutatni. Bora időt igényel, kóstolóját
nem közhelyekkel veszi le a lábáról. Tartalmas és mély, komoly kóstolási
tapasztalattal bírók értékelik csak első látásra. Tanninja jó esetben érett és
puha, ízeiben egy sajátos fanyarság jelenik meg. Hosszú életű, feltétlenül
fahordós érlelést igényel. A legszebb cabernet franc borokat Villányban
kóstolhattuk. Lokálpatrióta módra azonban én szűkebb hazámat tartom e szőlő
igazi otthonának, így aztán Szekszárdon is kedvelt ez a fajta, bora itt is
telt, tanningazdag, merlot-val házasítva különösen szép cuvéeket ad. Egerben
szintén viszonylag nagy a termőterülete, bár sok termelő Bikavér bora
gazdagítására használja. Sokfelé kóstoltam már cabernet franc szőlőt, bort,
illetve pálinkát, sokfelé, sokféle íz, zamat és illat dominált, de a mi
hegyeinkre jellemző, őrölt fűszerpaprika illat, szinte egyedül állóan csak itt
fedezhető fel. Évek óta immár, hogy elkészítem ebből a szőlő törkölyből is a
pálinkámat, mert egyszerűen hiányozna a megszokott illata. Kemény munkával jut
el az ember a szőlő metszésétől, a ledesztillált törkölypálinka illatának
élvezéséig. Ráadásul közel egy évnek is el kell telnie ehhez, hogy tavaly
megmetszett szőlőből mostanra pihentetésre szánt törkölypálinka legyen.
Ilyenkor mindig a szőlőmunkásról szóló bibliai idézet jut eszembe minden
tanulságával. Üvegben érlelve a pálinka a fűszerpaprika zamatai mellett, árnyalatnyi
ibolya, gomba, és föld illat jelenik meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése