308.
2013/0224
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Olaszrizling Szőlő
akácfahordóban érlelve
Jómagam, mint ismeretes nagyon elkötelezett
királyleányka szőlő hívő vagyok, de az utóbbi időben nagyon megkísértet egy
másik fehér borszőlő még pedig az úgynevezett Olaszrizling, amelyet én is
inkább rezedának hívnák legszívesebben, hiszen illatában, zamataiban talán
ehhez a növényhez sokkalta közelebb áll, mint rizling szőlőkhöz általában. A
bátai hegyközség területén érdekes módon nem sok tőke található ebből a fajta
szőlőből, így ezt a fajta szimpátiát sem innen nyerhette el, hanem a szomszédos
településről Dunaszekcsőről. Elkészítettem már borseprőből készült párlatát,
sőt borpárlatát is sikerült már palackba zárni, de törkölyével most először
próbálkoztam meg. És, hogy a kezdet még érdekesebb legyen nem bogyózott
törkölyt desztilláltam le, hanem szárral együtt. Tudom, hogy ez már ma nagyon
divatos, de hát őszintén megvallva, így kaptam, mert az öreg szőlő tulajdonos
ragaszkodik a borkészítés hagyományos módjához. A sváb bácsi ebben aztán
semmiféle megingásra nem hajlandó, és neki ami az elmúlt ötven évben bevált, az
a hátralévő még tíz évre pontosan megfelelő úgy, ahogy van. Borkészítési
technológiája sem nevezhető túlzottan újító jellegűnek, erősen oxidatív
jegyeket mutat. Minden igyekezetem ellenére nem vette komolyan a tanácsaimat,
sőt kifejezetten kinevetett az új technológiák bemutatása után. Ennek
következtében e törkölypálinka Is ezeket a hagyományos jegyeket mutatta.
Kétségtelenül rendkívül karakteres, sőt már-már határozottan férfias illatokat
sikerült belőle produkálnom. Annak a ténynek ellenére, hogy Magyarország egyik
legelterjedtebb borszőlője törkölypálinkát nem túl sok kereskedelmi főzde
készít belőle. A közeli Brill Pálinkaház azonban elkészítette e termékét. Ehhez
az enyém is némiképpen hasonlatos már a bogyózástól eltekintve, késői szüretelésű, ja és nem eperhordóban érlelt,
hanem én e helyett akácfahordót alkalmaztam. Kissé visszafogott illatokkal
indít, majd némi levegőzés után virágokat és virágmézes jegyet hoz. Szájban
intenzíven lép fel, édes fűszereket, némi aszús jegyet hordoz. Szépen érlelt,
kerek törkölypálinka. Lecsengése hosszú. Különlegesség mindenképpen, de abban
biztos vagyok, hogy versenyeknek nem lesz az első számú sztárja, de
kóstolásokkor jó összehasonlítást fog nyújtani a bogyózott törkölypálinkákkal
szemben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése