568.
2014/0426
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Cabernet Sauvignon Szőlő
üvegben érlelve
Amikor
hétvége van minden ember kicsit másként kezd gondolkodni, másként kezd el
érezni, és másként kezd el cselekedni. Így aztán a legtöbb ember kétféleképpen
él. Vannak azonban olyanok, akik mindent egy dologra tesznek fel, vannak
olyanok, akik ha dolgoznak mindent annak rendelnek alá. Talán én is ilyen
vagyok egy kicsit, ha valamibe belekezdek, akkor azt addig csinálom, amíg a
csúcsra nem érek vele. Ebből kifolyólag aztán legtöbbször a szombatot is a
családomnak, és a pálinkáimnak, illetve a boraimnak szentelem. Így aztán ezen a
napon az elkezdet pálinka család harmadik tagját fogom minden kedves olvasómmal
és hallgatómmal megosztani. A cabernet sauvignon szőlő egy igen különleges fajta
ezért szeretnék róla néhány ismeretet megosztani. Tenyésztési értéke, hogy késő
érésű, erős növekedésű, közepesen termő, de termésátlaga így is eléri 80-120
mázsa közötti átlagot. Sokan nem tudják róla azt sem, hogy hazánkban, 1956-ban
kapta meg az állami elismerést. Megtalálható klónjai az alapfajtánál lényegesen
többet teremnek, lékinyerése sajnos elég kedvezőtlen. Fekvés, talaj, és
tápanyag igénye közepes, fagytűrő, szárazságra, terhelésre, és rothadásra nem
érzékeny, de ezzel szemben zöldmunka igénye nagy. A hajtásai elterülök. A
vitorlája nyitott, lapított, bronzoszöld, gyapjas levelei
domborodók-kiterítettek. A szártag a háti oldalon lilásvörös, a hasi oldalon zöld,
csupasz, alig mintázott, alig hamvas. A levél ötszögletű, közepes méretű, olyan
hosszú, mint széles, hullámos, sima-hólyagos, szövete nehezen szakadó,
sötétzöld, kissé fényes, nem zsíros, osztott, karéjainak száma 5. A vállöböl határozatlan
alakú, alapja kerekített, alapját a lemez határolja, oldalöblei határozatlan
alakúak, általában zártak. A levél széle csipkés, mélyen és ritkán bemetszett,
felszíne pókhálós, alig mintázott, rövid. Maga a fürt ágas, vagy vállas,
közepesen tömött, kicsi, átlagtömeg 90 gramm körül mozog. A bogyó gömbölyű,
kék, kicsi, átlagtömeg 1,3 gramm, pontozott, feltűnően hamvas, húsa puha,
leveses, olvadó, íze fanyar, farkasalma ízre emlékeztető, héja vastag szívós. A
belőle készült bor és pálinka mindig különlegesen illatos, finom ízű,
jellegzetes zamatú, testes, tanninos. A
jellemében megbújnak a bogyós erdei gyümölcsök zamatos ízei, melyek mellé
bársonyosan lágy, karakteres és fűszeres illat társul. Reméljük, hogy ez a
pálinka a gondolatában is meghódítja sokak szívét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése