Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 13., kedd

Cabernet Sauvignon Szőlő Ágyas Törkölypárlat 2014.



568.

2014/0426


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY



  Cabernet Sauvignon Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Amikor hétvége van minden ember kicsit másként kezd gondolkodni, másként kezd el érezni, és másként kezd el cselekedni. Így aztán a legtöbb ember kétféleképpen él. Vannak azonban olyanok, akik mindent egy dologra tesznek fel, vannak olyanok, akik ha dolgoznak mindent annak rendelnek alá. Talán én is ilyen vagyok egy kicsit, ha valamibe belekezdek, akkor azt addig csinálom, amíg a csúcsra nem érek vele. Ebből kifolyólag aztán legtöbbször a szombatot is a családomnak, és a pálinkáimnak, illetve a boraimnak szentelem. Így aztán ezen a napon az elkezdet pálinka család harmadik tagját fogom minden kedves olvasómmal és hallgatómmal megosztani. A cabernet sauvignon szőlő egy igen különleges fajta ezért szeretnék róla néhány ismeretet megosztani. Tenyésztési értéke, hogy késő érésű, erős növekedésű, közepesen termő, de termésátlaga így is eléri 80-120 mázsa közötti átlagot. Sokan nem tudják róla azt sem, hogy hazánkban, 1956-ban kapta meg az állami elismerést. Megtalálható klónjai az alapfajtánál lényegesen többet teremnek, lékinyerése sajnos elég kedvezőtlen. Fekvés, talaj, és tápanyag igénye közepes, fagytűrő, szárazságra, terhelésre, és rothadásra nem érzékeny, de ezzel szemben zöldmunka igénye nagy. A hajtásai elterülök. A vitorlája nyitott, lapított, bronzoszöld, gyapjas levelei domborodók-kiterítettek. A szártag a háti oldalon lilásvörös, a hasi oldalon zöld, csupasz, alig mintázott, alig hamvas. A levél ötszögletű, közepes méretű, olyan hosszú, mint széles, hullámos, sima-hólyagos, szövete nehezen szakadó, sötétzöld, kissé fényes, nem zsíros, osztott, karéjainak száma 5. A vállöböl határozatlan alakú, alapja kerekített, alapját a lemez határolja, oldalöblei határozatlan alakúak, általában zártak. A levél széle csipkés, mélyen és ritkán bemetszett, felszíne pókhálós, alig mintázott, rövid. Maga a fürt ágas, vagy vállas, közepesen tömött, kicsi, átlagtömeg 90 gramm körül mozog. A bogyó gömbölyű, kék, kicsi, átlagtömeg 1,3 gramm, pontozott, feltűnően hamvas, húsa puha, leveses, olvadó, íze fanyar, farkasalma ízre emlékeztető, héja vastag szívós. A belőle készült bor és pálinka mindig különlegesen illatos, finom ízű, jellegzetes zamatú, testes, tanninos. A jellemében megbújnak a bogyós erdei gyümölcsök zamatos ízei, melyek mellé bársonyosan lágy, karakteres és fűszeres illat társul. Reméljük, hogy ez a pálinka a gondolatában is meghódítja sokak szívét.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése