567.
2014/0425
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Cabernet Sauvignon Szőlő
eperfával érlelve
Hát ismét
egy újabb hétvégéhez érkeztünk el, igaz most egy csonkahét után ez sokkal
hamarabb elérkezett, mint máskor. A szőlészetben még nem kell dolgoznunk, így
minden időmet és energiámat az italaink készítésére, illetve azok
előkészítésére fordíthattam. Hamarosan indul a következő cefrézési szezon, így
blogomon is egyre inkább megélénkül a forgalom, egyre többen keresnek fel
kérdéseikkel. Mielőtt azonban még ezekre térnék rá, fontosnak tartom újra
megjegyezni, hogy a pálinkákkal való munka nem érvéget a desztillálással, sőt a
pihentetési, és érlelési idő folyamatos figyelemmel kísérése éppen olyan
fontos, mint a cefre elkészítése. Ez leginkább a fával érlelt, illetve az ágyas
párlatok esetében fontos. Az érlelés és ágyazás kellő pillanatának befejezése,
a pálinka harmóniáját és egyensúlyát emeli ki, ellenkező esetben széteshet az
italunk, diszharmonikussá válik. A tegnapi napon elkezdet pálinkacsalád
bemutatásának folytatásaként, ma annak érlelt változatát szeretném a készítők
figyelmébe ajánlani. A cabernet sauvignon szőlő bogyózott törkölyéből készült
ital esetén annak érlelését a klasszikusnak számító eperfa felhasználásával
végezzük el. Ennek színe, és zamatai is jobban harmonizálnak az itallal, mint
az egyéb fák beolvadó tanninjai. Pálinkája sajátos zamatú, nem minden
fogyasztónak tetszik. Kellemes fanyarságát gazdag csersavtartalmának
köszönheti, amely egyben bársonyos ízérzetet ad italának. Sötét, illatos,
jellegzetes zamatú, különleges minőségű, bársonyos, cserzőanyagban gazdag
párlat. Illatában a cseresznye és cédrusfa, ízeiben a fekete ribizli, a
cseresznye és eukaliptusz, zöldpaprika, valamint a csokoládé ismerhetők fel.
Rendkívül komplex! Fiatalon nehéz húsételekhez, éretten nemes vadhoz illik. Az
új kishordós (barrique) érlelés még tartósabbá teszi a pálinkát, de néha
nyújtja az érlelési időt is. Magyarország legszebb cabernet sauvignon-jai a
villányi és a szekszárdi borvidéken készülnek. Gasztronómiai vonatkozások:
frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, máj- és húspástétomokhoz,
kemény és kékpenészes sajthoz ajánlott. Színében a mély okkersárga tónusok
jelennek meg, amelyek melegséget adnak az italnak. Tanninjai, pedig jól
leharmonizálják a törkölypálinka illatanyagait. Fogyasztása különleges élményt
ad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése