Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 12., hétfő

Cabernet Sauvignon Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2014.



567.

2014/0425


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY



  Cabernet Sauvignon Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 
 Hát ismét egy újabb hétvégéhez érkeztünk el, igaz most egy csonkahét után ez sokkal hamarabb elérkezett, mint máskor. A szőlészetben még nem kell dolgoznunk, így minden időmet és energiámat az italaink készítésére, illetve azok előkészítésére fordíthattam. Hamarosan indul a következő cefrézési szezon, így blogomon is egyre inkább megélénkül a forgalom, egyre többen keresnek fel kérdéseikkel. Mielőtt azonban még ezekre térnék rá, fontosnak tartom újra megjegyezni, hogy a pálinkákkal való munka nem érvéget a desztillálással, sőt a pihentetési, és érlelési idő folyamatos figyelemmel kísérése éppen olyan fontos, mint a cefre elkészítése. Ez leginkább a fával érlelt, illetve az ágyas párlatok esetében fontos. Az érlelés és ágyazás kellő pillanatának befejezése, a pálinka harmóniáját és egyensúlyát emeli ki, ellenkező esetben széteshet az italunk, diszharmonikussá válik. A tegnapi napon elkezdet pálinkacsalád bemutatásának folytatásaként, ma annak érlelt változatát szeretném a készítők figyelmébe ajánlani. A cabernet sauvignon szőlő bogyózott törkölyéből készült ital esetén annak érlelését a klasszikusnak számító eperfa felhasználásával végezzük el. Ennek színe, és zamatai is jobban harmonizálnak az itallal, mint az egyéb fák beolvadó tanninjai. Pálinkája sajátos zamatú, nem minden fogyasztónak tetszik. Kellemes fanyarságát gazdag csersavtartalmának köszönheti, amely egyben bársonyos ízérzetet ad italának. Sötét, illatos, jellegzetes zamatú, különleges minőségű, bársonyos, cserzőanyagban gazdag párlat. Illatában a cseresznye és cédrusfa, ízeiben a fekete ribizli, a cseresznye és eukaliptusz, zöldpaprika, valamint a csokoládé ismerhetők fel. Rendkívül komplex! Fiatalon nehéz húsételekhez, éretten nemes vadhoz illik. Az új kishordós (barrique) érlelés még tartósabbá teszi a pálinkát, de néha nyújtja az érlelési időt is. Magyarország legszebb cabernet sauvignon-jai a villányi és a szekszárdi borvidéken készülnek. Gasztronómiai vonatkozások: frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kékpenészes sajthoz ajánlott. Színében a mély okkersárga tónusok jelennek meg, amelyek melegséget adnak az italnak. Tanninjai, pedig jól leharmonizálják a törkölypálinka illatanyagait. Fogyasztása különleges élményt ad.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése