Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 2., vasárnap

Vörös Bikavér Natúr Borpárlat 2014.



513.

2014/0302


AQUAVINICUM

NATÚR

BOR



  Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Az elmúlt hetekben, egy hónapban elég sokszor, és sokféle módon kerültünk kapcsolatba a bikavér kifejezéssel. Nyilvánvalóan az köztudott, hogy két borvidék van Magyarországon, ahol ezt a kifejezést használhatják a borászok boraikra, illetve ezzel párhuzamosan mi pálinkakészítők is alkalmazhatjuk ezt azokra a cefréink megnevezésére, amely megfelelnek a megfelelő kritériumoknak. Az egyértelmű, hogy mivel ilyen megnevezésű gyümölcs nem létezik, így egy mesterséges készítményről van szó, vagyis ilyen elnevezéssel gyümölcs pálinkát nem tudunk készíteni. Viszont tudunk készíteni belőle törkölypálinkát, borseprő párlatot, és persze alkothatunk belőle borpárlatot is. Az első két változatot már sikerült bemutatnom idei változatban a kedves olvasóimnak, hallgatóimnak, így most már nem maradt más tenni valóm, mint az, hogy vörös bikavér borból is készítsek párlatot. Az is egyértelmű, hogy nem rossz bor lepárlására szántam el magam, így azért kicsit, mintha a fogamat húzták volna, de egy nyolcvan liternyi boromat feláldoztam desztillálás céljára, csak azért, hogy ebből a fajtából is álljon rendelkezésemre párlat. A néphagyományban élő legtöbb történet a török időkhöz köti a bikavér elnevezés keletkezését. Azt tartják, hogy az 1552-es ostrom idején, mikor a várvédők lankadni látszottak a folyamatos, embert próbáló harcban, a várkapitány, Dobó István megnyitotta a vár pincéit, és a harcolóknak bort hordatott szét. A vitézek a harc hevében ürítették az egri vörössel telt kupákat, amelyekből jócskán csorgott szakállukra, páncéljukra is. A várvédők bajuszáról, szakálláról csepegő vörös folyadékot meglátva, az ostromló sereg katonái között elterjedt a hír, vért, bikavért isznak a magyarok, azért olyan erősek. Ennek ellenére a harc kimenetele közismert. Az utóbbi pár évben a két borvidék csatája kezd kibontakozni hasonló intenzitással, mint egykor Eger ostroma. Ezúttal a katonák helyett borászok vívják párbajukat, és fegyverek helyett poharakkal, és palackokkal versengenek egymással, melyik borvidéken tudnak is jobb bikavért előállítani. A vörös szőlő bora, egyébként is igen egészséges kis mennyiségben, itt pedig mindjárt 4-5 vörös szőlő kedvező tulajdonságaival találkozhatunk, amitől aztán igazi harcos párlatunk is született.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése