513.
2014/0302
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Vörös Bikavér
üvegben érlelve
Az elmúlt hetekben, egy hónapban elég sokszor, és
sokféle módon kerültünk kapcsolatba a bikavér kifejezéssel. Nyilvánvalóan az
köztudott, hogy két borvidék van Magyarországon, ahol ezt a kifejezést használhatják
a borászok boraikra, illetve ezzel párhuzamosan mi pálinkakészítők is
alkalmazhatjuk ezt azokra a cefréink megnevezésére, amely megfelelnek a
megfelelő kritériumoknak. Az egyértelmű, hogy mivel ilyen megnevezésű gyümölcs
nem létezik, így egy mesterséges készítményről van szó, vagyis ilyen
elnevezéssel gyümölcs pálinkát nem tudunk készíteni. Viszont tudunk készíteni
belőle törkölypálinkát, borseprő párlatot, és persze alkothatunk belőle
borpárlatot is. Az első két változatot már sikerült bemutatnom idei változatban
a kedves olvasóimnak, hallgatóimnak, így most már nem maradt más tenni valóm,
mint az, hogy vörös bikavér borból is készítsek párlatot. Az is egyértelmű,
hogy nem rossz bor lepárlására szántam el magam, így azért kicsit, mintha a
fogamat húzták volna, de egy nyolcvan liternyi boromat feláldoztam desztillálás
céljára, csak azért, hogy ebből a fajtából is álljon rendelkezésemre párlat. A néphagyományban élő legtöbb történet a török
időkhöz köti a bikavér elnevezés keletkezését. Azt tartják, hogy az 1552-es
ostrom idején, mikor a várvédők lankadni látszottak a folyamatos, embert
próbáló harcban, a várkapitány, Dobó István megnyitotta a vár pincéit, és a
harcolóknak bort hordatott szét. A vitézek a harc hevében ürítették az egri
vörössel telt kupákat, amelyekből jócskán csorgott szakállukra, páncéljukra is.
A várvédők bajuszáról, szakálláról csepegő vörös folyadékot meglátva, az
ostromló sereg katonái között elterjedt a hír, vért, bikavért isznak a
magyarok, azért olyan erősek. Ennek ellenére a harc kimenetele közismert. Az
utóbbi pár évben a két borvidék csatája kezd kibontakozni hasonló
intenzitással, mint egykor Eger ostroma. Ezúttal a katonák helyett borászok
vívják párbajukat, és fegyverek helyett poharakkal, és palackokkal versengenek
egymással, melyik borvidéken tudnak is jobb bikavért előállítani. A vörös szőlő
bora, egyébként is igen egészséges kis mennyiségben, itt pedig mindjárt 4-5
vörös szőlő kedvező tulajdonságaival találkozhatunk, amitől aztán igazi harcos
párlatunk is született.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése