423.
2013/1202
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Vörös Áfonyás Alma
üvegben érlelve
A folytatásban egy hatalmas ugrással, egy igen
különleges párlathoz érkezünk el. Ennek alapjául szolgáló almapálinka nem most
készült el már közel egy éves, és mint ilyenbe pompásan beleágyazható egy-két
érdekes gyümölcs. Ezúttal a vörös áfonyát alkalmaztam ágyként az alma
pálinkában. Erről a
gyümölcsről rengeteg jót lehet elmondani, és csak egyetlen rosszat: nagy baj,
hogy nincsen minden kiskertben, hobbitelken legalább néhány termő tő belőle. A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több
értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb
vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik “vad”
tulajdonságaikat. Észak-Amerikában az őslakosok festékként és
gyógyszerként alkalmazták, míg a függetlenségi háború alatt a skorbut ellen
vélték megfelelő hatóanyagnak. Amerikában,
Wisconsin államban minden év szeptemberében meg lehet figyelni a vörös áfonya
betakarítást, ami igazán látványos módon
történik a hatalmas ültetvényeken.
A begyűjtés előtt a bokrokat teljesen elárasztják vízzel.
Az áfonyaszemeket ezt követően könnyű összegyűjteni, mivel a víz felszínén lebegnek. Jól tűri a téli hideget, elviseli a -22C-ot is. A
kisméretű, vörös bogyókat sok száz éve használják orvosi célra. A bennük lévő
fitovegyületek közé tartozik a csersav és az antocianin (amely segíti az
éjszakai látást), a magjából préselt olaj pedig ómega-3 zsírsavakban gazdag. A
gyümölcs kiváló C-vitamin-forrás is egyben. A tiszta áfonyáié nagyon savas,
ezért hígítva fogyasszuk. Az orvosok úgy vélik, hogy a vörös áfonya a stroke
súlyosságát is csökkentheti, és a betegségből való felépülést is felgyorsítja. A
gyümölcs fogyasztását a húgyúti fertőzésekben szenvedők mellett ajánlják
prosztatagondok, vesebetegség és diabétesz esetén is az orvosok. Különösen
érdemes azoknak is beépíteni a napi táplálkozásba ezt a gyümölcsöt, akik
folyamatosan valamilyen úszósportot végeznek, hiszen ők még nagyobb kockázattal
vannak kitéve az állandó fertőzéseknek. Warfarint szedő, vérrögképződésre
hajlamos betegeknek azonban nem szabad vörös áfonyát fogyasztaniuk sem ital,
sem koncentrátum, sem kapszula formájában, mivel fokozhatja a gyógyszer
véralvadásgátló hatását, ami súlyos vérzést okozhat. Ízletes, kissé fanyar
zamatáért a vadhúsok és pecsenyék kiegészítője.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése