Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 2., hétfő

Vörös Áfonyával Ágyas Alma Gyümölcs Párlat 2013.



423.

2013/1202
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Vörös Áfonyás Alma  
  üvegben érlelve
 
 
 
 A folytatásban egy hatalmas ugrással, egy igen különleges párlathoz érkezünk el. Ennek alapjául szolgáló almapálinka nem most készült el már közel egy éves, és mint ilyenbe pompásan beleágyazható egy-két érdekes gyümölcs. Ezúttal a vörös áfonyát alkalmaztam ágyként az alma pálinkában. Erről a gyümölcsről rengeteg jót lehet elmondani, és csak egyetlen rosszat: nagy baj, hogy nincsen minden kiskertben, hobbitelken legalább néhány termő tő belőle. A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik “vad” tulajdonságaikat. Észak-Amerikában az őslakosok festékként és gyógyszerként alkalmazták, míg a függetlenségi háború alatt a skorbut ellen vélték megfelelő hatóanyagnak. Amerikában, Wisconsin államban minden év szeptemberében meg lehet figyelni a vörös áfonya betakarítást, ami igazán látványos módon történik a hatalmas ültetvényeken. A begyűjtés előtt a bokrokat teljesen elárasztják vízzel. Az áfonyaszemeket ezt követően könnyű összegyűjteni, mivel a víz felszínén lebegnek. Jól tűri a téli hideget, elviseli a -22C-ot is. A kisméretű, vörös bogyókat sok száz éve használják orvosi célra. A bennük lévő fitovegyületek közé tartozik a csersav és az antocianin (amely segíti az éjszakai látást), a magjából préselt olaj pedig ómega-3 zsírsavakban gazdag. A gyümölcs kiváló C-vitamin-forrás is egyben. A tiszta áfonyáié nagyon savas, ezért hígítva fogyasszuk. Az orvosok úgy vélik, hogy a vörös áfonya a stroke súlyosságát is csökkentheti, és a betegségből való felépülést is felgyorsítja. A gyümölcs fogyasztását a húgyúti fertőzésekben szenvedők mellett ajánlják prosztatagondok, vesebetegség és diabétesz esetén is az orvosok. Különösen érdemes azoknak is beépíteni a napi táplálkozásba ezt a gyümölcsöt, akik folyamatosan valamilyen úszósportot végeznek, hiszen ők még nagyobb kockázattal vannak kitéve az állandó fertőzéseknek. Warfarint szedő, vérrögképződésre hajlamos betegeknek azonban nem szabad vörös áfonyát fogyasztaniuk sem ital, sem koncentrátum, sem kapszula formájában, mivel fokozhatja a gyógyszer véralvadásgátló hatását, ami súlyos vérzést okozhat. Ízletes, kissé fanyar zamatáért a vadhúsok és pecsenyék kiegészítője.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése