425.
2013/1204
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Mézes Viaszszilva
Viaszszilva fával érlelve
Ahogyan azt Pincészetünk Aquavinicum Párlat
Rendszerében már megszokhattuk, a tegnap bemutatásra került párlatnak ma a
második harmadát próbálom meg bemutatni azzal az apró eltéréssel, hogy amíg az
natúr változat volt, simán üvegben érlelve, addig ez a testvére saját fájának
chipjével került beágyazásra. Ehhez természetesen ki kellett mennem a terepre
újfent, le kellett metszenem néhány olyan ágat, amely nem túl vastag, de nem is
túl vékony, sőt az is fontos szempont a fával szemben, hogy legyen száraz,
tehát élő ágat kell levágnunk. Miután ez meg van, gondosan eltávolítjuk az
oldalágakat, a kis tüskéket, majd megkezdjük az ágak hántolását, amely során
gondosan megtisztítjuk az ágat és feldaraboljuk. Ezután már nincs is más
teendőnk, mint, hogy azt a párlatba belehelyezzük, és légmentesen lezárjuk.
Arra is figyelnünk kell, hogy ne túl sok fát tegyünk a párlatba, mert az ebben
az esetben gyorsan eluralkodik az italunkon és nagyon tanninos jelleget
kölcsönöz neki. Bereczki Máté gyümölcsészünk a következő észrevételt tette
hozzá írásának végén. „E szép és hasznos kis szilvafajnak egyetlenegy kertből sem
volna szabad hiányoznia hazánkban sem. Nagybani tenyésztése azonban csak ott
járna nyereséggel, a hol a viszonyok kedvezők rá nézve. Hazánk magasabb fekvő
vidékein, hiszem, hogy feltalálja e kedvező viszonyokat.” Személy szerint én
nagyon örülök annak, hogy ez a vad szilvafajta környékünkön meghonosodott és
jól érzi magát, mert ha nem is minden évben, de minden másodikban sikerül róla
annyi gyümölcsöt betakarítani, hogy abból bőségesen jut lekvárnak és pálinkának
is. A mézzel való házasítás valamelyest tompított a viaszszilva valódi illat és
zamat anyagain, belecsempészve abba az akácméz minden kiváló tulajdonságát,
valamint érezhetően tovább növelte benne a vadságra hajlamos anyagokat. A saját
fájával történő és 100 napos érlelés a párlatnak teljesen más, új külsőt és
belsőt is kölcsönöz egyszerre. A külsejére tekintve már az érlelés első
napjaiban, hetében szép sárga színek kezdenek kioldódni a fából az alkohol
hatására. Ez a szín tovább erősödik és fokozódik az érlelés végéig, majd akkor
a visszahígítás folyamán némiképpen enyhül. Ízében a fa anyagainak hatására a
pálinka letisztul, harmonikussá rendeződik. Fogyasztását ajánljuk aperitifként,
valamint mártások, és vadas ételek után. Csontritkulás ellen bór tartalma
miatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése