410.
2013/0924
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Molyhos Körte
körtefával érlelve
A megszokott módszert követve pincészetünk ennek a
párlatnak is elkészítettük az érlelt változatát is. Így aztán folytatnám is kis tanulmányomat ennek a régi magyar fajtának
a bemutatásával. Előfordulása félkultúr területeken, száraz tölgyesek szélein,
mezsgyéken, felhagyott szőlőkben jellemző. Alacsony termetű, alacsonyan
elágazó, sűrű tartóágas koronát fejlesztő lombhullató, maximum 15 méter
magasra növő fa. Az idősebb példányok mellett számos gyökérsarj fejlődik. Törzse
többnyire egyenes, hamar elágazó, kérge sötétszürke, hosszanti és kereszt
irányban is repedezett. Vesszeje vastag, 6–10 mm átmérőjű, barna, molyhos,
később kopaszodó, sötét barnásszürkék, később zöldes-feketék. Tövisei ritkán
vannak, rügyei szártól elállók, tompa csúcsú, hordó alakúak, világosbarnák, szőrösek. Tagolatlan, ép
szélű levelei hosszúkás tojásdadok, ékvállúak, közepükön vagy felső harmadukban
a legszélesebbek, csúcsuk tompán lekerekített vagy apró hegyben végződik. A
levél színe sötétzöld, mindkét oldalán sűrűn szőrös, fonákán a szőrzet maradó.
Lombfakadással egy időben, április-májusban nyíló öttagú, fehér virágai sátor
virágzatban állnak. A virágok kocsánya és a hegyes csúcsú, hosszúkás
csészelevelek molyhosak, sziromlevelei kerekdedek vagy visszás tojásdadok,
porzóinak száma 30, a portokok felnyílás előtt élénk borvörösek, elnyílva
feketék, a pollen vajsárga. A virág közepén lévő 5 szabadon álló bibeszál
legalább a tövén bolyhos. Almatermése lapított gömbölyded vagy nyakas körte
alakú, hossza 25–40 mm, éretten sárga színű. A kocsány a terméssel egyező
hosszúságú, vagy hosszabb. A magok 4–6 mm hosszúak, lapított tojásdad
alakúak, barnásfeketék. Termése augusztus-szeptemberben érik és hullik, de nem olyan fanyar, mint a
vackoré. Tőről és gyökérről jól sarjad, sarjtelepeket alkothat. A molyhos körtét számos
egyéb vadkörte fajjal együtt a házi körte nemesítésénél felhasználták. Persze
ennek a párlatnak az egyedi illat jegyei mellé azért még szerettem volna egy
kicsit megcsavarni ezért fa chipjével végeztem el az érlelést. Ennek hatására
pár nap múlva már el is kezdet elszíneződni a párlat, és óriási meglepetésemre
a körte sárgásbarna színét kezdte el felvenni. Így aztán nagy izgalommal várom
majd az érlelési idő végét, hogy milyen hatása lett a fa chipnek nemcsak
színében, hanem ízében is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése