411.
2013/0925
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Molyhos Körte
üvegben érlelve
A mai nappal tehát megérkeztünk e párlat
sorozatunknak a harmadik befejező tagjához, amely szokás szerint az ágyassal
fejeződik be. Régebben mindig komoly problémát okozott az a tény, hogy egy-egy
fajta gyümölcs cefre befejezésével elfogy maga a gyümölcs is, és amikorra ezt a
cefrét ledesztillálom, és elkészítem az ágyas változatát az eredeti gyümölcsből
már nem tudok felhasználni ehhez. Az általános és megszokott, hétköznapi
gyümölcsök esetében nincs ilyen probléma, de az ilyen különlegességek és
ritkaságok esetében ezt csak úgy tudtam megoldani, hogy egy aszalógép
segítségével idejében leaszalok az ágyazáshoz szükséges gyümölcs mennyiséget.
Nem is véletlen az az utóbbi időben, hogy a nyers, friss gyümölcsök helyett
inkább az aszalványokat helyezem előtérbe. Kis bevezetőm után szeretném
befejezni a gyümölccsel kapcsolatos ismeretek átadását is, amelyet az előző két
párlatnál elkezdtem. A vadkörtével könnyen hibridizálódik, állandósult
hibridjük az osztrák körte (fekete-, sózókörte). Sajnos fogékony az
almatermésűeket veszélyeztető tűzelhalásra, melyet az Erwinia amylovora nevű
baktérium okoz és az egész fát egy év leforgása alatt sarjaival együtt
elpusztítja. Ősszel a levelek vérvörösre színeződnek. Védett, eszmei értéke
egyedenként 10 000 Ft. Összegezve, ami ezzel a molyhos körtével
kapcsolatos, azaz, hogy igazi piaci értéke nincs. Rendszertelenül vagy sokat,
vagy szinte semmit nem terem, virágzása eléggé elhúzódó, ami miatt részletekben
érik be. Jelentőségét különleges zamat és illat anyagai adhatják, amelyek nem
annyira körtére jellemző világot képviselnek. Félútón található a vad és a
nemes körték között, de mindenképpen ritkaságnak számít, ami növeli értékét.
Fontos, hogy amennyiben ilyet találunk próbáljuk meg megóvni és az utókornak
átmenteni fáját, gyümölcsét, párlatát. Az alappárlatba belehelyezett aszalt
gyümölcse még inkább felfokozza a molyhos körte íz és zamat anyagát. Kicsit
azért őszintén bevallhatjuk, hogy erre a felfokozásra azért van is szükség
ennél a párlatnál, hiszen azért annyira nem közismert illatokkal, zamatokkal
rendelkező körtefajta. Fontosságát és jelentőségét én sem annyira karakterének
jelentőségében tartom, hanem abban, hogy ez a fajta, ősi, ritka jegyeket
tartalmaz, amellyel elődeink által ismert és képviselt pálinkák fajtáit
hozhatjuk vissza a köztudatba, fontos ez akkor leginkább, amikor ez egy
hungarikum.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése