211.
2012/0926
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Cserszegi fűszeres szőlő
üvegben érlelve
Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban könnyen
lehet, hogy ismételni fogom kicsit magamat, és olvasóimnak is deja vu érzése
támadhat. Az új idény már ami a pálinkakészítést illeti már javában zajlik és
ahogy évről évre a bor készítésben is, ugyanazokat a kedvenc fajtákat készítem
el, úgy a pálinkáim és párlataim között is akadnak kedvencek, amelyeket
évről-évre elkészítek. Most is egy ilyen párlatról lesz, amelyet ezúttal a
feleségem születésnapjára terveztem elkészíteni. Őszintén megvallva az is
motivált az újbóli elkészítésben, hogy a tavalyi valamilyen oknál fogva és ez
leginkább a kései szüret volt nem sikerült ez a párlat tökéletesre. Most már
elárulhatom, hogy a Cserszegi fűszeres szőlő pálinkájáról van szó. Sok helyen,
sok jó ilyen pálinkát kóstoltam már, ezért is ragaszkodom mereven a saját
párlatom elkészítéséhez. Idén úgy tűnik, hogy a múlt hibáiból tanulva egy korai
szüretelésű cserszegi fűszerest sikerült szereznem borász mentorom Sőrés András
segítségével. Nincs az a borászat, amelynek kínálatában ne szerepelne ez a
fajta, és ugyan ez elmondható a jelentősebb kereskedelmi főzdék ajánlatáról is.
Legjobbnak a kunságon termett cserszegi tartják annak ellenére, hogy a
Bakonyban nemesítették ki. A mi hegyközségünk a Duna völgye fölött található,
síkságra néz, de dombsági lejtőkön terül el, éghajlata, pedig igazán mediterrán
jellegű. A cserszegi egyik legnagyobb előnye, hogy úgy tud
lendületes és illatos lenni, hogy közben szép egyensúlyban marad a párlata,
amely leginkább egy gyönyörű mezei virágokból összerakott csokorra hasonlít.
Beleillatozva olyan felejthetetlen élményben lesz részünk, amelyet sohasem
fogunk elfelejteni, sodorjon az élet bennünket bárhová, ha lehunyjuk szemünket,
újra és újra érezni fogjuk ezt az illatot, amely egyedül a Cserszegi fűszeres szőlő
pálinkájának az egyedisége. Sokan leginkább női italnak tekintik, illat
kavalkádja miatt, de ismerek olyan férfiakat, akik nem is annyira isszák ezt a
párlatot, mint napról-napra illatozzák csupán. Ez a fűszeres fehér szőlő
pálinka típus a magyar közízlésnek nagyszerűen megfelel, étkezési szokásainkhoz
csodálatosan illeszthető. Hideg sültek, saláták, grill ételek, ragulevesek,
hideg halakhoz, pástétomokhoz kiváló. Örömmel és szeretettel ajánlom
feleségemnek születésnapja alkalmából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése