Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. szeptember 28., péntek

Cserszegi fűszeres Szőlő Gyümölcs Pálinka 2012.


211.
 
2012/0926
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Cserszegi fűszeres szőlő
  üvegben érlelve
 
 

Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban könnyen lehet, hogy ismételni fogom kicsit magamat, és olvasóimnak is deja vu érzése támadhat. Az új idény már ami a pálinkakészítést illeti már javában zajlik és ahogy évről évre a bor készítésben is, ugyanazokat a kedvenc fajtákat készítem el, úgy a pálinkáim és párlataim között is akadnak kedvencek, amelyeket évről-évre elkészítek. Most is egy ilyen párlatról lesz, amelyet ezúttal a feleségem születésnapjára terveztem elkészíteni. Őszintén megvallva az is motivált az újbóli elkészítésben, hogy a tavalyi valamilyen oknál fogva és ez leginkább a kései szüret volt nem sikerült ez a párlat tökéletesre. Most már elárulhatom, hogy a Cserszegi fűszeres szőlő pálinkájáról van szó. Sok helyen, sok jó ilyen pálinkát kóstoltam már, ezért is ragaszkodom mereven a saját párlatom elkészítéséhez. Idén úgy tűnik, hogy a múlt hibáiból tanulva egy korai szüretelésű cserszegi fűszerest sikerült szereznem borász mentorom Sőrés András segítségével. Nincs az a borászat, amelynek kínálatában ne szerepelne ez a fajta, és ugyan ez elmondható a jelentősebb kereskedelmi főzdék ajánlatáról is. Legjobbnak a kunságon termett cserszegi tartják annak ellenére, hogy a Bakonyban nemesítették ki. A mi hegyközségünk a Duna völgye fölött található, síkságra néz, de dombsági lejtőkön terül el, éghajlata, pedig igazán mediterrán jellegű. A cserszegi egyik legnagyobb előnye, hogy úgy tud lendületes és illatos lenni, hogy közben szép egyensúlyban marad a párlata, amely leginkább egy gyönyörű mezei virágokból összerakott csokorra hasonlít. Beleillatozva olyan felejthetetlen élményben lesz részünk, amelyet sohasem fogunk elfelejteni, sodorjon az élet bennünket bárhová, ha lehunyjuk szemünket, újra és újra érezni fogjuk ezt az illatot, amely egyedül a Cserszegi fűszeres szőlő pálinkájának az egyedisége. Sokan leginkább női italnak tekintik, illat kavalkádja miatt, de ismerek olyan férfiakat, akik nem is annyira isszák ezt a párlatot, mint napról-napra illatozzák csupán. Ez a fűszeres fehér szőlő pálinka típus a magyar közízlésnek nagyszerűen megfelel, étkezési szokásainkhoz csodálatosan illeszthető. Hideg sültek, saláták, grill ételek, ragulevesek, hideg halakhoz, pástétomokhoz kiváló. Örömmel és szeretettel ajánlom feleségemnek születésnapja alkalmából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése