Chardonnay szőlő
Immár egy új szezon
kezdetén vagyunk, már, ami a gyümölcsökből való pálinkakészítést illeti. Néhány
hónappal ezelőtt a 2011-es Chardonnay szőlő pálinkám ezüstérmes minősítést
nyert el, és ma már a 2012-es Chardonnay szőlő pálinkám készítésén munkálkodom.
Ha vissza emlékezünk e két évjáratra és az akkori éghajlati viszonyokra, akkor
szembetűnő a különbség. A túlsóháti dűlőben termő szőlő, hagyományos
egyfüggönyös rendszerben termesztett, észak-déli fekvéssel. Akár borként, akár
pálinkaként ejtjük ki e szőlőnek a nevét mindenkiben, ébreszt valamiféle
emlékeket, mert a Chardonnay szőlő kiemelkedik a többi szőlőfajta közül! Olyan
mélyen ereszt ugyanis gyökeret a talajba, hogy elérhetővé válnak azok a mikro-
és makroelemek, amelyek a talaj felső rétegéből vagy hiányoznak, vagy már
szennyezettek. A legértékesebb hatóanyagokat a szőlő magja és héja tartalmazza.
A magban nagy mennyiségű ásványi só (pl Kálium) és nyomelem, illetve fontos
antioxidánsok pl OPC (oligomer – proantocianidin) és az egyik
leghatékonyabb bioflavonoid, a resveratrol található. Ezen kívül még a magban
megfigyelhető a maghéj alatt a szőlőmagolaj és fehérjék, és egyéb nyomelemek,
valamint C vitamin, és más bioflavonoidok. A szőlőmagban található
antioxidánsok hatását már 1969 óta tanulmányozzák Európában és az USA-ban.
Megállapítást nyert, hogy a szőlő magvaiból nyert bioflavonoidok, köztük
a resveratrol az egyik leghatékonyabb vegyület, amely ártalmatlanná
képes tenni a szabadgyököket. És mindezt honnan kaptuk? Egyes kutatók szerint a fajta egy ősi
francia szőlő a Gouais Blanc és a Pinot keresztezése. Az egyik szülőről annyit
tudni, amely éppen a Gouais Blanc, hogy Horvátországból származik, és a rómaiak
vitték magukkal Franciaországba. Világhódító fajta - melynek elterjedtsége az
egész világban példátlan - hazája Burgundia, és eme ősi borvidék fehérborainak
ma is szinte kizárólagos szőlőfajtája. A legjobb borok itt, Kaliforniában és
Champagne-ban (itt készítik a champagne-i pezsgőt) teremnek.
Észak-Olaszországban is kitűnő chardonnay-t állítanak elő. Alapbora a pezsgő
spumante-nak is, amelyet Dél-Tirolban és Trentinóban "Talento"-nak
neveznek. Ausztriában és Németországban pedig, a fűszeres borok örvendenek nagy
népszerűségnek. A chardonnay tulajdonképpen Európában éppúgy mindenütt jelen
van, mint az Újvilágban, és ezzel mintegy Franciaország legfontosabb szőlészeti
exportcikke. Elterjedése azonban nem
ismer határokat. Magát a chardonnay nevet egy kis francia
faluról kapta, Chardonnay-ról, amely egy burgundiai falvacska. A fajta első írásos említése 1330-ból való,
egy cisztercita szerzetes említi először. Ők tették az első chardonnay szőlőtőt
a talajba. Nem is sejthették, hogy több száz év múlva mennyien fognak rajongani
ezért a fajtáért. A chardonnay-t nevezik még Aubaine, Beaunois, Melon Blanc-nak
is. A világ minden szőlő- és bortermelő
országában ismerik és termesztik, tehát „világ" fajtának tekinthető.
Magyarországon már a reformkor idején ismerték, de nem termesztették, mert az
akkori termesztési eljárások azt nem tették lehetővé. Hazai elterjedése az
elmúlt 2-3 évtizedre tehető és szinte minden borvidéken jelen van. Magyarországon
3099 ha-on terem. Természetesen mi sem panaszkodhatunk e szőlőből készült
italaink minőségére, ezen belül is szűkebb hazánk a Szekszárdi Borvidéken
termett gyümölcsre. A Chardonnay korai szüretben reduktív technikával
zöldalmás, citrusos illatot, könnyed testet és savhangsúlyos bort ad, amelyet
gyorsan desztillálva átmenthető minden, amiért érdemes párlatot készíteni
belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése