Kékfrankos rózé borseprő
A hegyközségünk területén a vörös szőlők
között azért a kékfrankos fogalomnak számít. Nagyon régóta jelen van és szinte
minden művelési módban dolgoznak vele a gazdák. Származása pontosan nem
tisztázott, feltételezések szerint a kékfrankos keleti eredetű szőlő, a
kutatások szerint a Kapri-tenger partvidékéről származik. Ezzel ellentétben Sopronban
a legendák úgy
tartják a fajta a nevét a napóleoni időkben a monarchia területén járt francia
katonáktól kapta, feltehetőleg a kék színű pénzérméjük után. Természetesen elterjedését nem ennek
köszönheti sokkal inkább beltartalmának, ízének, illatának. A
legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk (a kékszőlők közül aránya 40%). A
fajta a környező országokban is jelen van, mint Blaufrankisch, Blauer Limberger
vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra vagy Moravka. „Blaufränkisch.
Főképp Ausztriában termesztik; könnyű és lédús, de legjobb esetben
(Burgenlandban) is csak elfogadható vörös szőlőfajta” – írja a világ talán
legismertebb borszakírója, az angol Hugh Johnson. Ő is tévedhet. Ugyanis
valóban a kékfrankos Ausztriában ezer arcát mutatja, és Istennek hála nálunk is
pompás gazdagságban gyönyörködteti az értő borivókat, vagy az ebből párlatot
készítőket. Érdemes hát közelebbről is megismerni. Tapasztaltabb borivók,
illetve szőlővel foglalkozok emlékezhetnek a hatvanas-hetvenes évek akkoriban
elfogadhatónak tűnő, mégis reménytelenséget árasztó egyenboraira. Tudjuk, hogy
a nagyüzemek nagy tárolóedényeiben hűtés nélkül túlmelegedhet a must, és ez be
is következett mindenütt ebben az ősi területeitől megfosztott országban. A
hatvanas években elterjedt vasbeton kádak kifejezetten hőszigetelő hatásúak
voltak: a gyakran 35 fokra fölmelegedő mustot ez az anyag még az őszi hidegben
sem engedte hűlni. Így a nagyüzemi borok illatszegények, fáradtak,
jellegtelenek voltak. Ebbe a nagyüzemi sorba illeszkedett bele az elmúlt
rendszer túlterhelt, ezért jó formáját bemutatni képtelen kékfrankosa. Ezzel
szemben, illetve innen kellett a rendszerváltás után feltámasztani hamvaiból
ennek a szőlőnek a párlatait. A kékfrankos szőlőből készült borok általában
testesek, borsos savasságuk mellé cseresznyés-meggyes zamatú gyümölcsösség
társul. A kékfrankosok sav- és csersav gazdagságuk miatt kiválóan alkalmasak
arra, hogy rozébor készüljön belőlük. Ami a fajtát illeti: a megboldogult
Monarchia területén és Németországban ismerik igazán. Voltak szomorúbb idők,
amikor a piacot elárasztó, durva savszerkezetű kékfrankosokkal riogatták az
embereket, de a modern borászati technológiák és a kifinomult borértés
elterjedésével (végre egy pozitív globalizációs hatás!) polgárjogot nyert a
testes, bársonyos, komplex, gyümölcsös kékfrankos. Tehát a kékfrankos egyik fő
különlegessége, hogy ki tudja használni a különböző talajokban rejlő
lehetőségeket, nem csak borvidékenként, de dűlőnként is különböző íz- és
illatjegyekkel ajándékozva meg a borbarátot. A kékfrankos mindenképp a régió,
azon belül is Magyarország egyik különleges fajtája, amit csak itt termelnek,
itt vannak a gyökerei, és itt hoz a többi fajtával nem összehasonlítható
aromákat, ízeket. Benne rejlő lehetőségeket valószínűleg még mi sem aknáztuk ki
teljesen. Most leginkább a kékfrankos rósé boráról kellene megemlékeznem, mert
a rósé bor készítése egészen más technológia, mint a vörös boré. Jellemzője,
hogy korábban kell szüretelni, mint a vörösbornak, de ezt követően, mint a
fehérbort úgy kell kezelnünk. A szőlő ilyenkor még különleges jegyeket mutat, de
ehhez az kell, hogy gyors feldolgozásával készítettük ezt a friss gyümölcsös
ízű és illatú elegáns színű divatos bort, melyet előételekhez és halfogásokhoz
ajánlunk 18 °C - on. Izgalmas reduktív, fehérbor jellegű kedves és fiatalos
rózsaszínes bor. Savai üdék, íze gyümölcsös, a nap minden szakában
fogyasztható. Kicsit tovább lépve, mint pálinkást nem annyira a bora érdekel
most, hanem a fejtések során visszamaradt üledék köznapi nevén a seprő. A bor
készítése során a technológiából kifolyólag a kékfrankos rósé borseprő nem
hasonlítható, és nem keverhető össze semmi mással. Ez a seprőpálinka üde
színfoltot jelent a tiszta pálinkák palettáján. Érezhető a borseprő jellege és
ezen belül a kékszőlő markánssága. Üde tiszta illata, a tökéletes alapanyagra,
a hibátlan elválasztásra és finomításra vezethető vissza. Intenzív illatában
egymás mellett bujkál az eper és a málna. Szájban előbb kissé erőteljes sav
érzet hat, amit aztán a gyümölcsösség követ. Óh, igen, mondjuk, amikor
beleszippantottunk: ez az igazi bátai fűszeresség és zamat! A korty, az élvezet
igen hosszú: a pálinka lecsengésében visszaköszön mindaz a gondosság, amivel a
szőlőt válogatták és a hordókat kiválasztották, a bort elkészítették, majd
annak üledékét összegyűjtve abból párlatot varázsoltunk, amely lágy, komplex,
jó ivású, kívánatos párlatot eredményezett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése