Maga a szőlő is már felejthetetlen
látványt nyújt, ahogy a megtisztogatott zöld levél falból elő kandikálnak a
foltosan rozsdássárga fürtök. A cserszegi fűszeresről beszélek, amellyel a mi
hegyközségünkben azért nem túl nagy területen lehet találkozni, de mégis nekem
az egyik kedvenc szőlő fajtám, és nem csak azért, mert magyar. Nem csak azért,
mert a cserszegi fűszeres nemesítői remekmű. Bakonyi Károly, a cserszegi
fűszeres atyja azt a fajtát álmodta meg, ami olyan élményt nyújt a
borkedvelőknek, mint a hölgyeknek egy csokor virág. A nemrég elhunyt,
szőlész-borász nemzedékek által nagyon kedvelt és tisztelt Karcsi bácsi az
irsai olivér és a piros tramini kombinációját 1960-ban választott ki
Cserszegtomajon. A fajtát államilag 1982-ben ismerték el. Ezt a szőlőfajtát
inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb
jön az ősz, és hidegebbek a telek. Az ünnepségen Kozma Pál, a korszak
legnagyobb nemesítője így fogalmazott: „A cserszegi fűszeressel egy teljesen új
aromavilág került be a világ borászatába”.
Tökéletesen igaza volt.
Akkor azonban arra még nem is
gondoltak, hogy a borászat mellett ez a fajta szőlő a pálinkakészítésben is az
egyik legkedveltebb alapanyaggá válik. A cserszegi fűszeres szőlőt több helyen
termelik, de azt mondják, hogy az igazi otthona a Kunság. Aki veszi a
fáradságot és nagy türelemmel, az Alfölddel szembeni előítéleteit messze
elfelejtve beleszippant és belekortyol néhány cserszegibe, igazolva látja majd,
hogy fantasztikus ízeket képes kihozni e fajtából a magyar rónaság. A cserszegi
egyik legnagyobb előnye, hogy úgy tud lendületes és illatos lenni, hogy közben
szép egyensúlyban marad a bora, valamint a pálinkája is. A borral ellentétben
már magától az illatától is le lehet részegedni.
Varázslatos kincs!
Gyakori élmény, hogy a kissé
parfümös-bodzás illat alapján a kóstoló vékonyka, karcsú borra számít, azután
kóstoláskor jöhet a döbbenet: a cserszegi becsapósan testes bort ad. Így aztán
a sok szép sav nem „lóg ki”, sőt épp a test és a viszonylag sok sav hoz létre
egészen különös harmóniát a fajtára jellemző illat és zamat anyagokkal. A
cserszegi általános jegye a kissé muskotályba hajló, fűszeres illat és íz,
amiben bodza és olykor sárgabarack, keleti fűszer, méz jelenik meg.
A cserszegi bizonyos évjáratokban a
túl intenzív, de kellemes és finom aromaanyagai miatt jó házasítási alapanyag,
illetve habzóbornak is kiváló. Zöldessárga színe és fénye elegáns megjelenést
ad a bornak. Azt hiszem, a magyar borfogyasztó társadalomban még nem
tudatosult, hogy a cserszegi fűszeres a hazai borászat épp olyan varázslatos
kincse, mint az ezerjó vagy a kadarka. A fajta magyarországi termőterülete
valamivel több, mint háromezer hektár, ami egyáltalán nem csekélység a
folyamatosan csökkenő termőterületek és a hazánkat jellemző széles
fajtaválaszték mellett. Ez a nem csak nevében fűszeres borszőlőfajta a
sikeres nemesítést követően csipkerózsika álomba szenderült, és az 1980-as évek
elején kezdett el lassan terjedni. Az 1984/85-ös, majd az 1986/87 téli fagyok
után rohamosan kezdték szaporítani és termeszteni, a biancához hasonlóan.
A magyar jövőnk egyik záloga!
Az örvendetesen fellendült hazai
pálinkakultúra is felfedezte magának a cserszegit. Újabb és erősen üdvözlendő
tendencia, hogy a jó törkölyök mellett megjelentek a különböző szőlőfajták
elsődleges íz és illat jellemzőire építő szőlő pálinkák. Az élharcos, a legjobb
példa és a legkívánatosabb megvalósulás a behízelgő cserszegiből készült
párlat. A száraz változat a fajta férfiasabb erényeit csillogtatja: ebben a
muskotályosság elé kerülnek a szép savak. A félédes viszont a behízelgő, kedves
arcát mutatja a cserszeginek. Ezzel együtt kiválóan alkalmas nem csak
desszertek, hanem borjúételek és libamáj lekísérésére is.
A szőlő maga!
Fürtje közepes méretű, alakja kúpos,
vállas, közepesen tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, az érés kezdetén
„húspiros” színűek, majd kifakulva az érés végére inkább borostyánszínűek;
vékony, de szívós héjúak, lédúsak. Korán fakad, virágzik és érik, de a
szüretelésre csak szeptember második felében kerül sor. Növekedési erélye
közepes, a kondicionális állapotra ügyelni kell. 10-12 t/ha termés hozására
szakszerű műveléssel hosszú távon képes. Kevés másodtermést hoz. A
biztonságosan beérő termés cukortartalma eléri, sőt gyakran meghaladja a 18
mustfokot. A must savtartalma 8-10 g/l között változik, nem lágyul le. A téli
fagyokkal szembeni tűrőképessége kiemelkedő, ezért a síkvidéki szőlőtermesztés
megbízható fajtájává vált. A szárazságra viszont érzékeny, ilyen viszonyok
között mérsékelten kell terhelni, különben fonnyadni kezd. A rothadásnak
viszonylag ellenáll. Alkalmas a magasművelésű tőkeformákra de a tőkék
terhelését fokozott figyelemmel kell kísérni, hogy a túlterhelés elkerülhető
legyen. 6-8 rügy/négyzetméter rügyterheléssel kielégítően terem. A terhelést
hosszúcsapokon illetve félszálvesszőkön célszerű elosztani. Nem nevel sűrű
lombot, mérsékelt zöldmunkával tőkéi kézben tarthatók.
A Cserszegi fűszeres szőlő csodálatos illatvilága
erősödik az aromák kísérő karakterességével. Nagyon szép pálinka.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése