507.
2014/0224
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Pinot Noir - Merlot Cuvée
üvegben érlelve
Igazán hétfőn még a gondolatokat is elég nehéz
összeszedni. Minden olyan végtelennek, végeláthatatlannak tűnik innen nézve, ha
belegondolunk, hogy a hét mennyi mindent tartogathat számunkra. Az eső legalább
elállt, de komplikáció azért adódott e nélkül is. Ezúttal a pálinkafőzdében nem
tudtam dolgozni, mert nem volt víz, így nem maradt más hátra, mint a szőlőbe
vonultam metszeni. A délutánt azért a pálinkáimmal tölthettem, hiszen a holnapi
napon egy újabb verseny nevezési határideje jár le, ezért hat mintát
készítettem elő, és adtam fel a futárszolgálattal Sárisáp irányába. Egy pálinka
erejéig még itt maradtam a törkölypálinkák világánál, így amit ma szeretnék
bemutatni az egy cuvée törköly, amelynek első tagja a Pinot Noir szőlő
törkölye, a második tagja, pedig a közismert merlot szőlő törkölye. Mivel az
elsőként megnevezett Pinot Noir szőlő annyira nem közismert, így arról osztanék
meg néhány gondolatot. A pinot
noir az ismert világfajták közé tartozik, de széles körű elterjedését erőteljes
mérsékelt klímaigénye igen hatékonyan leszabályozza. Ki szeretném emelni
mellőzöttségét, és hogy ennek egyik oka az, hogy az előző éra meglehetősen
mennyiség orientált felfogásában elveszett az a technológia, szemlélet,
amellyel hozzá kell nyúlni ehhez az érzékeny fajtához. A fajtát először
1375-ben írták le Burgundiában, tehát egy klasszikus francia fajtáról
beszélünk. A fajta érzékenysége több dologból is adódik: a pinot noir fürtjei
tömöttek, apró hengeres bogyókkal, amelyek héja nem túl vastag. Ez a belőle
készült borok halványabb színén és visszafogottabb tannintartalmán is tetten
érhető. Ez a fajta korán fakad és korán is érik, nem véletlen, hogy azon kevés
kékszőlőfajták közé tartozik, amelyekkel lehet mit kezdeni olyan, a
szőlőtermesztés északi határán fekvő borvidékeken, mint Champagne vagy
Rheingau. Talajigénye talán kevésbé korlátozza elterjedését, mint klímaigénye,
de kifejezetten kedveli a meszes, márgás vagy agyagos talajokat. Igazi
nagyságát elsősorban komolyabb hozamkorlátozás mellett tudja megmutatni,
egyébként nagyobb hozamokra is képes. A fajta őshazájában, Burgundiában szigorú
terméskorlátozást alkalmaznak, ami átlagosan 35hl/ha terhelést jelent. Illatban
intenzív cseresznyés virágos és diszkrét fásságot mutató jegyekkel. E párlatot
ajánlom jégtörésre, a barátságért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése