774.
2015/0105
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Katalin Cseresznye
üvegben érlelve
Mondanom sem kell, hogy milyen pocsék érzés ennyi
ünnep, ennyi ünnepség, evés és ívás után egy hétfői napon munkát kezdeni. Nem
sok ennél kiábrándítóbb dolog lehet, mint ez, vagy legalábbis sokan így
gondolhatták ezen a reggelen, de egy pálinkafőzdés azért ennél kicsit nagyobb
örömmel megy dolgozni, hiszen őt várják a cefrék, és a születendő párlatok. A
pálinkafőzdés számára már csak az a kiábrándító, hogy ha dolgozna, és nincs mit
csinálnia. A kormány ugyanis az adó visszavetésével igen csak elvette a
bérfőzetők kedvét a munkától. Arról már nem is beszélve, hogy ezzel a tettével
a kormány az én munkahelyemet is bizonytalanná tette. Egy kis optimizmussal
azonban kényelmes munkába vetettem magam. Ezúttal egy igen kedves nyári
gyümölcsünkből, a Katalin cseresznyéből készült pálinkát szeretném bemutatni. Eddig
még ebből a fajtából nem készítettem italt, úgy hogy ez most számomra is
újdonság lesz. Nemesítői Brózik Sándor és Apostol Jánosné. Államilag elismert
árufajta 1989-től, tehát akár rendszerváltási fajtának is tekinthetjük. A
Germersdorfi óriás x Podjebrád sárga cseresznye mesterséges hibridje. Termőképessége igen jó, nagyon korán fordul
termőre. Kései érésű, ami június végét - július elejét jelenti. Gyümölcsére
jellemző: Átmérője 25-28 mm, tömege 8-10 g, kőmag aránya 4,8 %. Gyümölcse
éretten sötét, bordó-piros, héja vastag. Húsa sötét-bordó, nagyon kemény,
ropogós, festő. Alakja kissé nyújtott gömb. Íze enyhén savas-édes, harmonikus.
Hosszú kocsányú. Teljes éretten szárazon válik, a kocsánytól, ezért gépi
betakarításra a kissé csüngő ágrendszere ellenére alkalmas. Fája erős növésű,
feltörekvő ágrendszerű. Közepesen sűrű, kúp alakú koronát nevel, mely a termés
tömege alatt kissé széthajlik. A blumeriellás levélfertőzésre közepesen
érzékeny, a sztigminás levélbetegséggel szemben toleráns. Metszés során
sebkezelést igényel. Friss fogyasztásra, konzerv-, valamint hűtőipari
felhasználásra és exportra alkalmas fajta. Gyorsfagyasztott gyümölcse
lényegesen jobb minőségű, mint a Germersdorfi óriásé és a Hedelfingeni óriásé.
Az olaszországi cseresznyék után érő, kitűnő minőségű export alapanyagot
szolgáltat. A cefre ki lett magozva, úgy került erjesztésre, hogy minél inkább
a gyümölcshús ízei, zamatai domináljanak, ne pedig a mag mandulás jellege. Ezt
az italt ajánlanám azoknak, akik szeretik a változásokat, és az újításokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése