778.
2015/0109
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Érdi Bőtermő Meggy
üvegben érlelve
Elérkezett a péntek is ezen az első munkahéten,
csak éppen nem az utolsó munkanap ez, mivel a múlt heti pénteket ezen a napon
kell, majd ledolgozni az emberek többségének. Nekem szerencsére nem, mert én
ezt megtettem már egy decemberi szombaton. Ez a tudat, pedig némi örömmel
töltött el. Aztán felhívtak Ongáról is, ahová a pálinka mintákat küldtük, hogy
szerencsésen megkapták azokat. A főzdében munkám is volt mivel vittem le
magammal és így aztán neki is álltam a főzőcskézésnek. Sokan nem zavartak, így
a nap nyugodtan telt el, de a főnököm sem zavart meg azzal, hogy odaadja a
fizetésemet. Az időjárás elfogadható volt, így ez is optimizmussal töltött el a
hétvégével kapcsolatban. A munka, amelyet elvégeztem egy évről-évre visszatérő
gyümölccsel esett meg, amelyet Érdi Bőtermő Meggynek nevezünk, és ismerünk
országszerte. Az Érdi
bőtermő meggy a "Pándy meggy" előtt érő fajták közül a
legelterjedtebb meggyfa. 1970 óta forgalmazzák. Éppen a Pándy meggy és az Angol
Nagy Meggy keresztezésével hozták létre hazánkban. Középerős növekedésű,
szétterülő ágrendszerű, sűrű gömb alakú koronát nevel Ágai hasadásra
hajlamosak. Korán termőre fordul és igen bőtermő, ahogyan azt már nevéből is
sejthetjük. A korai szezon legjelentősebb, sokoldalúan felhasználható
árufajtája. Szedési érettséget június vége felé éri el. Öntermékenyülő meggyfajta.
Gyümölcse középnagy 5-6 g súlyú, 22-24 mm nagyságú meggyeket terem. Nyomott
gömb alakú, sötétbordós piros, félkemény húsú, festőlevű, finoman rostos,
bőlevű, hosszú kocsányú meggy fajtánk..
Húsa félkemény, festőlevű, íze kellemes édes-savas. A meggy fajták közül
egyedül az érdi bőtermő rendelkezik önszabályozó képességgel, úgynevezett
sárguló hullással. Így védekezik a túlkötődés következménye ellen. Gyümölcse
üveg meggy típusú, minden irányú felhasználásra kiválós alkalmas, de leginkább
friss fogyasztásra, befőtt készítésére, vagy fagyasztásra is alkalmas, valamint
természetesen pálinkakészítésre is. E gyümölcsnek a cefréje is desztilláláskor
habzásra hajlamos, így erre is figyelni kell a pálinkakészítőknek. A féléves
cefre szépen megtartotta aromáit, és alkoholtartalmát is, így minden reményünk
meg van arra, hogy egy kellemes, versenyképes italunk szülessen belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése