780.
2015/0111
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Érdi Bőtermő Meggy
üvegben érlelve
Szép nyugodt napra ébredtünk, de sajnos esett az
eső és ez egy kicsit elkedvetleníti az embert. A család sem teljes, hiszen a
nagylány még két vizsgára készül Budapesten. Mi többiek nem kapkodjuk el
ezúttal a felkelést, mert ezen a napon különösebben dolgozni nem akarunk. A mai
ünnep Urunk Megkeresztelkedése fontos esemény minden keresztény és katolikus
ember életében. Éppen ezért a mai napon elkészített italunkat is ennek az
ünnepnek a védelmére ajánljuk fel. Ahogy a statisztikákat elnézegettem rá is
jöttem, hogy évről-évre ezen a napon szinte minden alkalommal ágyas, vagy éppen
likőr italt készítettem el, rendre más és más gyümölcsökből. Elsőként a füge
került porondra, majd két alkalommal is mézes alma következett, de más-más
fűszerezéssel. Most azonban az Érdi Bőtermő Meggy pálinka család ágyas
verziójához érkeztünk el. A meggy a cseresznye illetve a Prunus
nemzetség egy másik faja, az Észak-Iránban és a jelenlegi Türkmenisztán
területén őshonos P. fruticosa segítségével alakult ki. Más vélemények szerint
a másik Prunus faj a Fekete-, és a Kaszpi-tenger mellékén őshonos Prunus acida
lehetett. Az utóbbi elmélet mellett szól erősen savanykás íze is. A meggyet a
görögök már i.e. 300 táján ismerték, de népszerű volt a perzsák és a rómaiak
körében is. Kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget,
és az idegek működését, segíti megelőzi a köszvény kialakulását, stabilizálja a
hormoningadozást és annak negatív következményeit csökkenti. Gyógyítja a
szájbetegségeket, erősíti a laza fogakat. Savanyú ízhatása pusztítja a
vírusokat, vitamintartalma erősíti az immunrendszert, ezeknek köszönhetően
sikerrel gyógyítható a meghűlés. A meggyből készült krémek, pakolások
használata frissítő, vitalizáló, fiatalító hatású, de ugyanezt elérhetjük akkor
is, ha eszegetjük a gyümölcsöt - az antioxidáns összetételének köszönhetően. A
meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére.
C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor
ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják
színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a
hatóanyagok jobb felszívódását. Ez az ital ugyan nem meggy lé, de legalább
olyan hatással van szervezetünkre, mint az. Ajánlom fogyasztását a nagy
melegekben, ha hűsíteni kívánjuk szervezetünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése